© 2022 Foodyny.

Az egyik neves nemzetközi gasztronómiai portál, a Finedininglovers.com bloggere hosszú cikkben méltatja a magyar gyökerű mangalicát, amelyről egyenesen azt állítja, a sertéshúsok kobe marhája.

mangalica

"A juhszerű gyapjúba csomagolt sertések misztikusnak tűnnek ugyan, de igenis léteznek. A furcsa, göndör szőrű állatokat mangalicának nevezik, és olyan jó minőségű húst termelnek, amelyet nyugodtan nevezhetünk a sertéshúsok kobe marhájának" – írja cikke bevezetőjében Holly Cole, akinek nagy köszönettel tartozunk a magyar örökség részét képező háziállat népszerűsítéséért, ugyanis külön felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy az állat magyar gyökerekkel rendelkezik.

A mangalicahúst az újságíró úgy jellemzi, mint magas zsírtartalmú, hihetetlenül koncentrált, erősen marhára jellemző húst. Kiemeli, hogy a magas telített zsírtartalma miatt ideális főzéshez és sütéshez egyaránt, de kiváló szalámi is készíthető belőle. A hús elkészítése során minimális fűszerezésre van szükség.

mangalica2

Megjegyzi: annak ellenére, hogy továbbra is Magyarország számít a mangalicák elsődleges termelőjének, népszerűsége az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban. A szerző úgy tudja, több neves amerikai étterem is kínál mangalicát a vendégeik számára, így például a Le Cirque, a Blue Hill at Stone Barns, az Eleven Madison Park vagy a Thomas Keller által fémjelzett French Laundry.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Mangalicatelep a Dunakanyar szívében

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.