© 2020 Foodyny.

A XXIV. Egri Borvidéki Borverseny eredményei

Idén 40 termelő 236 mintát küldött be zsűrizésre, ami az elmúlt évek nevezéseihez képest rekordot jelent. Ebből 97 fehér, 23 rozé és 116 vörösbor volt.

A borverseny borait 3 napon keresztül 2 változó összetételű szakmai bizottság és egy 3 főből álló csúcs zsűri kóstolta.
A bizottságok a 100 pontos OIV rendszer szerint pontozták, majd külön 7 kategóriában értékelték a borokat, vitás esetben a csúcs zsűri döntött, ahogy a fehér és vörös kategóriagyőzteseket is ők választották ki. A csúcs zsűri elnöke az első napon Mészáros Kálmán a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának Igazgatója, a második napon Maróti Attila a Felső-Magyarországi Borrégiós Tanács Elnöke, míg a harmadik napon Dr. Kosárka József a Magyar Borszakírók Szövetségének Elnöke volt.

A kóstolás idén is szép eredményeket hozott sok borászat számára. Összesen 39 aranyérem, 175 ezüstérem és 20 bronzérem született.

A legtöbb aranyérmet elnyert borászat a Thummerer Pincészet lett 7 aranyéremmel, mellette 5 ezüstöt is begyűjtöttek.

A kategóriagyőztes borok külön kóstolással kerültek kiválasztásra.

A XXIV. Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőztesei:
I. Legjobb Fehér bor - Varsányi Pincészet - Grand selection Verpeléti Olasz rizling 2019
II. Legjobb Egri Csillag bor - Dr. Gál Lajos - Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2018
III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor - Tóth és Tóth Debrői Borok - Debrői Hárslevelű „töppedt szőlőből készült” 2019
IV. Legjobb Desszert bor - Tóth Ferenc Pincészet - Egri Leányka Superior Jelölt Késői Szüret 2019
V. Legjobb Rozé bor - Ostorosbor - Kékfrankos Rosé 2019
VI. Legjobb Vörös bor - Tóth és Tóth Debrői Borok - Maledictus Cuvée 2018
VII. Legjobb Egri Bikavér bor - Szuromi Családi Birtok - Egri Bikavér Superior 2018

Az Egri Borvidék legjobb fehérbora: a Varsányi Pincészet Grand Selection Olaszrizling 2019

varsanyi 037 1

Pincészetünk Olaszrizlingjének története hosszú évekre nyúlik vissza. Varsányi Lajos a kétezres évek elején telepítette ezt a fajtát az Egerhez közeli Verpelét határában, a Szent István-hegyen. A domboldal akkoriban a hobbikertészek és a műkedvelő szőlészek Mekkája volt. Varsányi szembement az akkori helyi szokásokkal: a gazdag, barna erdőtalajba nem a környéken szokásos vörösbor-szőlőfajtát, hanem fehérbor-szőlőt, vagyis rizlinget ültetett.

“Akkoriban ez felért egy szentségtöréssel, ám apám mégis mélyen hitte, hogy ez a vulkánok formálta, tápanyagban bővelkedő föld egyszer még aranyat érhet” - emlékszik vissza Varsányi Katalin, az alapító lánya, a pincészet tulajdonosa. “Az idő pedig őt igazolta” - mondja, hozzátéve azt is, hogy mindig is fontosnak tartották a különböző versenyeken való megmérettetést.

“Méghozzá azért, mert az ilyen seregszemlék szembesítenek minket a valósággal. Ráadásul az Egri Borversenyen a borvidék legjobb borászai bírálják el a borvidék legjobb borait.”
Tavaly egyébként a Varsányi Pincészet egyik rozéja lett az Egri Borvidék legjobb rozéja, “ezért aztán számunkra ez a verseny igazán kedves terep.” Az idei győztes Olaszrizlinggel kapcsolatban Katalin szerint már a “palackozáskor éreztük, hogy a reduktív technológiával előállított borunk ígéretes lehet.”

A szokásoktól eltérően ezt a fajtát egy hónappal tovább hagytuk a tőkéken, így a mézszín szemek kissé megtöppedtek, cukrosabbá váltak. A magasabb koncentrátum pedig magasabb alkoholfokot eredményezett. A Grand Selection Olaszrizling friss, ropogós íze, telt, gyümölcsös illata és enyhén mandulás aromája, a fehérborokénál egy árnyalattal mélyebb aranyló színe jó ómen volt. “Ezt már akkor sejtettük, amikor a palackból először a pohárba töltve olyanank tűnt, mint egy Klimt-festmény borban elmesélve.”

 

Tags: egerborborvidékfehérborvörösborborroséborverseny

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.