© 2020 Foodyny.

Sosem hallott sztorit mesélt a Foodynynek a legendás omegás: a külföldi turnéik alkalmával az egyik roadjuk (technikus) mindig vitt magával egy jó nagy adag hazai, csípős pirospaprikát, hogy amikor csak lehetőségük van, saját maguknak főzzék a vacsorát.

FOTO: RAS-archívum

A zenekar minden tekintetben úttörő volt a hazai könnyűzenei életben: az Omegának jelent meg először itthon önálló albuma, és elsőként utazhatott nyugatr, hogy ott vegyen fel lemezt. Az útjaik során a zenészeknek rengeteg felejthetetlen élményben volt részük, az egyik ilyen, amikor a világhírű Boney M együttessel stúdiózhattak együtt Németországban.
- Bár sok olyan zenekarról tudok, amely saját szakácsot és alapanyagokat utaztat magával – a mai nap is rengeteg ilyen van –, mi úgy indultunk útnak, hogy megkóstolunk mindent, amit elénk tettek – meséli a Foodynynek Benkő László, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas muzsikus, az Omega billentyűse. – A vasfüggöny másik oldalán elképesztően színes világgal találkoztunk, olyan ízekkel, és ételekkel, amelyekről azelőtt nem is hallottunk. Számomra meghatározó volt a találkozás a halételekkel és a rákok, a mai napig odavagyok a tengeri herkentyűkért. Bár bátran kóstoltunk kint, az egyik roadunknál mindig volt őrölt pirospaprika, hogy ha lehetőségünk van, akkor főzzünk magunknak valami kis hazait – meséli a zenész. – Az egyik kedvenc történetem, amikor a Boney M-mel együtt stúdióztunk azt hiszem Kölnben. Egész jól összejöttünk a zenekar vezetőjével, aki egyik nap azt mondta, hogy meghív minket a város legjobb pizzériájába. Mi szépen megköszöntük a lehetőséget, de azt mondtuk, inkább jöjjenek ők velünk, bográcsban főzünk nekik „echte ungarische gulyassuppét”. Persze, abból a hozott, csípős paprikából. A kaja el is készült, a Boney M tagjai elkezdték enni, majd a második falatnál megállt a kezükben a kanál, kidülledt a szemük, és szó szerint fuldokolni kezdtek. Mi annyira röhögtünk, hogy majd’ belehaltunk, ők meg a kerti slagról itták a vizet, hogy túléljék a kalandot. A legnagyobb meglepetésünkre egyébként nem hagyták abba az evést, három falatonként itták a vizet, majd kanalaztak tovább.

Benkő László egyébként mindig is odafigyelt arra, hogy egészségesen táplálkozzon.
– Azt gondolom, hogy egy színpadi ember nem nézhet ki akárhogyan, ezért fiatalkorom óta komolyan ügyelek arra, hogy ne egyek olyan ételt, amely könnyen lerakódik – meséli Benkő. – Örülök is neki, hogy a halat és a rákot szeretem, az egészséges, nagyon izgalmasan lehet fűszerezni, most is sokat eszem belőle. A jó ételek szeretetét egyébként egészen kiskoromból hozom, az anyai és az apai nagyszüleim is kiválóan főztek, gyakran volt családi összejövetel, ahol jókat evett az egész család.

A napokkal ezelőtt műtéten (daganatot távolítottak el a májáról) átesett sztár azt mondja, most megint kiváló kondícióban van, és vidáman készül a következő koncertjükre.

 

ZsÉ

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.