© 2023 Foodyny.

A húsvét elengedhetetlen szereplője a sonka, minden magyar család asztalán központi helyre kerül. Korántsem mindegy azonban, hogy milyet választunk. Milyen legyen? Kötözött, hagyományosan füstölt comb, esetleg vákuumcsomagolású? A hentes megmondja a frankót.

sonka1

A jó sonka aranyszabályához a hármas szám kapcsolódik: elsőként három hétig sóban áll, majd következik három hét páclé, hogy aztán ezt lemosva mehessen a füstre. A vákuumcsomagolt gyorspácú sonkák ezzel szemben csupán egyetlen napot állnak a pácban, kapnak viszont másból bőven.

A Foodyny által megkérdezett hentes szerint a sonka színe, illata és állaga árulkodik arról, hogy milyen minőségű. A színének barnásnak kell lennie, érezni lehet rajta az intenzív füstösséget, az állaga pedig jóval keményebb, mint a gyorspácoltaké. Ez utóbbi rózsaszínesebb, nincs erősen füstölve, ráadásul vizes, ami jelentősen megnöveli a súlyát.

sonka3

– Ezek tele vannak tartósítószerrel, már eleve ízfokozókat, adalékanyagokat és mindenféle enzimet injekcióznak beléjük – mondja a neve elhallgatását kérő piaci hentes, aki mindenképpen azt javasolja, vákuumcsomagolt sonkát semmiképpen se vásároljunk. Hozzáteszi, ha egy előre csomagolt terméken az olvassuk, hogy füstölt ízű, azonnal tegyük vissza, mert az csak aroma, nem pedig valódi füstölés eredménye.

sonka2

Az árak ennél a hentesnél nem fognak változni húsvétig, ráadásul jövő héttől már a nagyobb sonkákat kettévágják a vevőknek, ha kérik. Azt mondják, szerintük ez az etikus, bár tény, hogy többeknél ennek ellenére 10-15 százalékos áremelkedés is várható a húsvét előtti egy-másfél hétben.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.