A Pavlova a világ egyik legnépszerűbb tortája, melyet gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Az oka rendkívül egyszerű, lisztet egyáltalán nem tartalmaz, csupán egy kevés kukoricakeményítő és cukor kell az alapjához, hogy aztán isteni tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel koronázzuk meg a mesterművünket. Kezdőknek is ajánlott, mivel a torta gerincét adó habcsók, megfelelő hőfokon sütve, gyakorlatilag elronthatatlan.
Hozzávalók egy nagy tortához:
- 3 tojásfehérje
- 15 deka cukor
- egy nagy evőkanál keményítő
- pár csepp citromlé
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adagoljuk hozzá a cukrot, a keményítőt és a citromlevet. A kemény masszánkat töltsük habzsákba, és kiolajozott tepsibe nyomva készítsünk belőle fészekformát. Egész alacsony hőfokra állított, előmelegített sütőbe helyezzük. Nagyjából 80 fokon kell szárítanunk legalább egy órán át. Az első 15 perc eltelte után érdemes ránéznünk, s ha azt látjuk, hogy barnul, akkor vegyük még alacsonyabbra a hőfokot, és így szárítsuk tovább.
Az idő leteltével vegyük ki a sütőből a tortát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a fészek közepébe nyomjunk jó sok tejszínhabot, az egészet pedig dekoráljuk málnával.
Tehetünk rá díszítésként pár menta- vagy bazsalikomlevelet is, vagy meglocsolhatjuk csokoládéöntettel. Azonnal fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikkünk: Mindenmentes cseresznyés galette