© 2020 Foodyny.
 

Csúcsra jár a nyár, a meteorológusok előrejelzései szerint a következő napokban is marad a kánikula. Sokan nem tehetik meg, hogy vízparton vészeljék át a rendkívüli hőséget, sokaknál nincs otthon légkondicionálás, ráadásul a munkába menet továbbra is zsúfolt, levegőtlen buszokon, villamosokon, metrón kell utaznunk.

kanikula2

Táplálkozástudományi szakértők szerin az általunk elfogyasztott élelmiszerek is komoly szerepet játszanak a testhőmérséklet szabályozásában, és bizonyos ételek és italok valóban hűtenek vagy éppen fűtenek. A hozzáértők szerint a magas víztartalmú élelmiszerek képesek a legjobban hűtő funkciót ellátni.

kanikula4

Az uborka, az eper, a dinnye, a cukkini, a mangó, a zöldpaprika, a jégsaláta, a narancs és a zeller – ezek az élelmiszerek hidratálják leginkább a szervezetünket. A fagylalttal ezzel szemben ellenkező hatást érünk el: a hideg finomság feldolgozásához a szervezetünk energiát termel, tehát tulajdonképpen fűt minket ahelyett, hogy meghozná a várva várt felfrissülést.

kanikula3

A Queenslandi Egyetem egyik kutatója szerint alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket kell fogyasztanunk a kánikula ideje alatt, a magas tápanyagtartalmú ételek ugyanis szintén megemelik a testhőmérsékletünket. Annak ellenére, hogy egy alaposan behűtött sör vagy egy pohár rozé csábító lehet, az alkoholfogyasztás nem tesz jót a hőségben, mivel a szeszesital erősen dehidratálja a szervezetünket. De igaz ez a koffeinre is, így hát egy csésze fekete után ne feledkezzünk meg a megfelelő mértékű folyadékpótlásról sem.

Kapcsolódó cikkünk: Így kerülje el az ételmérgezést a legnagyobb hőségben is

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.