A fügét sokan csak aszalt formában fogyasztják, pedig frissen is rendkívül finom. Ráadásul sokoldalúan használhatjuk: tökéletesen illik sajtokhoz, különösen kecskesajthoz, húsokhoz és desszertekhez is. Most egy liszt- és tejmentes fügetortát készítettünk, amit az ételallergiások is bátran fogyaszthatnak.
Hozzávalók:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze egy tálban a tojásokat, a mézet, az almapürét, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is. Olajozzunk ki egy tortaformát, öntsük bele a masszát, majd díszítsük a fügével és szórjuk meg a mandulaszeletekkel. Süssük nagyjából 25 percig, majd végezzünk tűpróbát, hogy meglássuk, a közepe is tökéletesen átsült-e. Amennyiben nem, tegyük még vissza öt percre.
A kész süteményt vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd gyors és határozott mozdulatokkal szeleteljük. Tálalásnál egy gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk mellé, így a desszert még ízletesebb lesz.