© 2018 Foodyny.

Közel húsz cukrász és séf mondott véleményt a nemrég felfedezett új csokoládéról, a rubintosan rózsaszín ruby magyarországi premierjén. Legtöbbjük szexinek találta a színezékmentes, teljes mértékben természetes csokoládét, és bizton állította, hogy a bemutató után is fognak még találkozni. 

DSC 0457x

A világ legnagyobb kakaó- és csokoládékészítő vállalata, a belga Barry Callebaut a föld kakaóbabtermésének harminc százalékát dolgozza fel. Ők fedezték fel a kakaóbab új tulajdonságát, és ezáltal a rubyt, amit 2017 végén jelentettek be. Az unikumnak számító, negyedik típusú csokoládé selymessége a fehér csokié, a kakaó szárazanyag-tartalma alapján viszont inkább étcsokoládé lenne. Frissesség, finom savak, teltség, piros bogyós ízek jellemzik.

A Callebaut a babot a pörkölés után a nyelv ízlelőbimbói közötti távolságnál kisebb méretűre őrli, hogy igazán selymes textúrát és ízt érjen el. Az eredményt az idei chicagói Sweets & Snacks Expón a National Confectioners Association (NCA) innovációs díjjal ismerte el, és a csokoládék kategóriájában az elmúlt 150 év legkiemelkedőbb gasztronómiai áttörésének nevezte.

DSC 0118x

– Ízvilágában, színében, természetességében, illetve kakaótartalmát tekintve is egyedi és izgalmas csokoládé a ruby. A jövőben fontos és meghatározó szereplője lesz a modern cukrászatnak, a nemzetközi gasztronómiának és a csokoládés termékeknek egyaránt – véli Veszely Attila mestercukrász, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Callebaut Ambassador.

A termék csokoládépasztilla formájú bevezetése Japánban kezdődött, majd következett Németország és Ausztria, mostantól pedig már Csehországban és Magyarországon is elérhető az új csokoládé, amelyről Pataki Ádámot kérdeztük.

DSC 0301x

– A ruby szerintem egy elegáns, végtelen számú lehetőséget rejtő csoki, amely jól párosítható gyümölcsökkel. Én az első rubyval készített desszertemben mangóval és homoktövissel hoztam össze, ezek nemcsak a csoki savasságához passzolnak, de a mangó egyben a nyári napfény színeit is belecsempészi a süteménybe – kezdi Pataki, aki ropogós joghurttal és kakaóbabtöretes, étcsokoládés brownie-val tette teljessé szexi desszertjét. – A Rubylicious ötlete egy közlekedései dugóban ülve fogalmazódott meg az M0-s autópályán. Éppen narancsosan sütött a nap, és már ugrottak is be az összetevők, a formák, amelyek végül a konyhában is jól passzoltak egymáshoz, így nemcsak a ruby bemutatójára készítettük el, hanem az aktuális kínálatunkban is megtalálható.

A mixerkedés, rádiózás és dj-munkák után a családi bizniszbe visszatérő Ádám éppen olyan kísérletező cukrászmester lett, mint édesapja volt, aki a 45 évvel ezelőtt nyitott Pataki Cukrászatban sokszor maradt bent zárás után, hogy új dolgokkal álljon elő. Ennek fényében elég valószínű, hogy nem a Rubylicious lesz a cukrászdinasztia utolsó rubyval készült desszertje. Főleg, hogy Ádám biztos benne, hogy sok gyereke közül legalább egy örökli majd a mesterséget, és továbbviszi az üzletet… 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.