A múlt héten a piacon beszélgettem a sütőtök felhasználásáról az egyik kofával, Máriával, aki bolgár gyökerekkel rendelkezik. Akkor javasolta, hogy mindenképpen készítsem el a specialitásukat, a sütőtökös diós rétest, mert náluk az egész család rajong érte. Gyorsan lediktálta nekem a receptet, én pedig a hétvégén nekiálltam. Mit mondjak, igaza lett Máriának! Ezt nem lehet nem elpusztítani öt perc alatt.
Hozzávalók:
Egy rúd réteshez három réteslapot használjunk, így nem fog kiszakadni. Ebből a mennyiségből négy rúd rétes készülhet el.
Első lépésként meg kell hámozni a sütőtököt, kikaparjuk a belsejét, majd legyaluljuk. Hozzáadjuk a cukor felét, a mézet, ízlés szerinti mennyiségű fahéjat. A margarint olvasszuk fel pár másodperc alatt a mikróban, majd kenjük meg vele a réteslapokat. Keverjük össze a darált diót a porcukor másik felével. Ne felejtsük el, hogy négy részre kell osztanunk a töltelékeket, hogy minden rúd rétesbe jusson az édes dióból és a fűszeres sütőtökből is.
A rétestésztára rászórjuk egyenletesen a darált diót, majd ráhalmozzuk és eloszlatjuk rajta a sütőtökös tölteléket is. Feltekerjük a rétest, lezárjuk a végét, majd elkevert tojással megkenjük a tetejét. A folyamatot elvégezzük a többi rúddal is, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és nagyjából fél óra alatt 170 fokon aranyszínűre sütjük.
Kapcsolódó cikkünk: Epres rétes klasszikus zenével