Nos, a felsoroltakat lefedi a Rudi és Fickó, méghozzá nem megszokott minőségben! Sorolom, hogy miért, de előtte egy kis eredettörténet.
A kutyáknál fontos dolog a pedigré, a vérvonal, a törzskönyv. Nos, Rudi és Fickó kiváló papírokkal rendelkezik, egy részét mi magunk írtuk, amikor megénekeltük a Cirmi finomságait. A két kölyök eb (border terrier) kis korától ott rohangált a Cirmi teraszának székei között, de senki se gondolta, hogy névadóvá növik ki magukat. Nándi (Timivel Ők ketten álmodták, és valósították meg külföldről hazaköltözve a Cirmit) elárult korábban pár izgalmas tervet. Sok emberes feladat valamit ennyire komolyan venni, haza is csábította hozzá barátját, a fagyik és egyéb finomságok mesterét, Zolit (aki az általa irányított Yorkshire Dales Ice Cream-mel komoly elismerést szerzett Angliában), illetve kellett egy önjáró csapat a "régi" helyre, ami megengedte, hogy az új egység kösse le a mindennapjaikat.
A lokáció már önmagában érdekes, hiszen, ha úgy nézzük az Oroszlán utca két végén rögtön két pizzázót találunk, egyet az Oskola utcán, egyet pedig a Klauzál téren. Rendben, Szeged nem annyira kis város, pár száz méteren belül elfér három pizzás hely is. De nézzük az Oroszlán utcát közelebbről, három étterem már eleve ott volt egymás mellett. Ha fagyi oldalról közelítünk, a Klauzál térig kell ismét vissza sétálni, vagy az Oskoláig, sűrű a környék gasztro szempontból, de hát ez a belváros.
Gergő: Az enteriőr igazán különleges és egyedi; stílusa eltér a ma oly divatos apró franciás helyekétől. A tágas belső tér sajátos hangulatát az elegáns székek és bőrfotelek, a középső asztalra helyezett bonsai és a falon nyiladozó dekadens rózsák teremtik meg. A kiszolgáló pult mögötti látványpékségnek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az isteni péksütemények készítési folyamatába. A laza elegancia mellett azonban fontos hangsúlyozni, hogy egy családbarát helyről van szó, ahol a gyerekek bármikor kiszínezhetik a fagylaltot főző két kutya kifestőkönyvét.
Vissza Andrásnak: Hiába próbáltam a nyári szünetben ott jártamkor bővebb információkat szerezni egy kis beszélgetés során a cikkhez, mindig telt ház volt, így elfoglalt volt a házigazda csapat. Lassan azért összeállt a kép, de számos állomáson keresztül.
Ahogy kezdtem is, nehéz fogást találni a Rudi és Fickón, el kellene dönteni, mik az elsődleges jegyek, és onnan göngyölíteni a történetet. Délelőtt kiváló kenyerek, zsömlék, bagettek, édes és sós péksütik várnak bennünket. A kiválót itt nem hétköznapi értelemben kell érteni, saját pékmester, egyedi, e-mentes hagyományos receptek. Ruhában több napig friss, ropogós kenyerek, bagettek. Az édességek közül nagy kedvencem a fahéjas csiga, de a kakaós, illetve a csokis-meggyes is bajnok reggeli.
Kolbászos, vagy baconos batyu, cheddaros croissant is kapható. Csupa kiváló ötlet. Enyhe kemencés melegítés után, a batyuk friss tejföllel érkeznek szinte egyedi fogásként. A legkisebb péksüti, a zsömle, ami isteni chorizóval töltve szerepel az étlapon megannyi egyéb szendvics mellett.
Számos egyéb módját találták ki a remek péksütemények fogássá változtatásának. A melegszendvicsek mix, gombás és egyéb feltétei (pármai sonka, paradicsom) változatos, de már tartalmasabb reggelit takarnak. A bagetthez pirított formájában többféle kiváló krémet (tojás, padlizsán, tonhal) is kínálnak.
Az étlapon a cikk írásakor még nem szereplő nemzetközi reggeli az erősebb étkűek részére tükörtojásokat, kecskesajtos gombát, friss paradicsomot, salátákat és a cheddaros bagett mártogatón felül a hagyományos full english-re utaló (később újragondolásra szánt) paradicsomos babot kínál. Van tehát gomba, tojás, pirítós, hús, bab, mégsem a megszokott english breakfast formában.
A délutánhoz közeledve a kemencéket sem lehetett kihasználatlanul hagyni; nagyszerű hozzávalókkal készült, vékony tésztás, dél-olasz (legyen nápolyi) pizzát sütnek, ami ráadásul pár percen belül az asztalunkon hever, sőt akár dobozban, elvitelre is kérhetjük. Az alapok mindig a Margheritánál kezdődnek; pár levél bazsalikom mellett le lehet csekkolni a paradicsomszószt, és azt is, hogy mennyire veszik komolyan a sajtot. Mindkettőt nagyon.
Lehet persze bonyolítani, és érdemes is, de ha 5 percen belül gyors meleg étel kell, nyerő az alap pizza is. A 4 sajtos valamiért kimaradt, és a Mediterrana sem fért bele eddig a kóstolások sorába. A Cruda pármai sonkával, vékony parmezán szeletekkel, koktél paradicsommal, olívás alapon viszont új kedvenc, és meg is állapítottam, hogy a nem paradicsomszószos pizzák között igen erősen leteszi a névjegyét.
A befutó mégis a Capricciosa, ráadásul duplán. Egy Alberto nevű spanyol úr szállítja csak ide hozzá a szarvasgombás sonkát, de olyat, amire nehéz szavakat találni. Ez a pizza azért tud duplán kedvenc lenni, mert kérésre hajtott változatban is elkészül. Olyankor két lepény formában érkezik, és a széleiben összeáll a mozzarella. Kívülről fokhagymás olívaolajjal kenik be, ha véletlen bárkinek nem lenne elég az íz (az lesz).
Az édességekhez visszatérve nem lehet elmenni a fagyi kínálat mellett, ami a hideg időre tekintettel ugyan szűkülni fog valamelyest, de a pisztácia, a sós karamella (helyben készül a vajon olvasztott cukor, és - ahogy egy kóstolás alkalmával beszéltük - tényleg gyerekkorunk vajkaramellájának íze köszön vissza benne) még a torokfájást is megéri. Mivel azonban télen szeretjük belülről is melengetni magunkat, az egyedi, égtájakra bontott, közvetlenül a termelőktől beszerzett forró csoki kínálattal is édesebbé tehetjük a napot.
Gergő: A kiváló kávékat egy Sanremo Operának köszönhetjük, amit egyenesen Olaszországból hozattak Szegedre. Amikor rápillantottam a jövőbe mutató dizájnra, az jutott eszembe, hogy ez inkább egy műalkotás, mintsem kávéfőző.
Világosabb (talán közepes) és olasz pörkölésű kávéval egyaránt dolgoznak. A sötétebb pörkölés egy 50/50-es arabica-robusta blend. A belőle készített kávé testes; mutatós cremájával és kesernyés aromáival ideális választás lehet az eszpresszó szerelmeseinek. A világosabb pörkölésű "Ecuador" a Dos Mundos pörkölő jóvoltából egyenesen Prágából érkezik. Az arabica aromái lágyak, a cortadónál szinte teljesen belesimultak a tejbe, de a világosból kért eszpresszó esetében már szépen érezhetőbbé váltak. A vanília fagylaltos jegeskávé külön felüdülés volt a legutoljára Balatonon kapott fanyar erdei gyümölcsfagylaltos-tubusos tejszínhabos verzióhoz képest. Ahogy kortyolgattam, egy isteni Affogato sejlett fel előttem. Szívesen látnám a kávé- vagy desszertlapon jövő nyáron.
Egyedülálló és példaértékű az a Szegeden tapasztalt összefogás, amelynek eredményeként saját kávékészítő mesterük, Krisztián mellett olyan vendégbaristák bukkannak időről időre fel a pult másik oldalán, mint a Hét Kávézóból megismert Onczay Levente vagy Dékány Gergely az Antique Caféból.
Vissza Andrásnak: Folyamatos változásban van a Rudi és Fickó, ahogy a kis kölyök kutyák nőnek, a hely is úgy komolyodik napról napra, és egyre újabb tulajdonságokkal lep meg minket. A belső tér télre átalakul, a hideg időben szünetelni fog a terasz, érkezik egy új pult, sőt hús ételek (konfitált finomságok) is tervbe vannak véve. Az alapok viszont maradnak, és azokra lehet építeni. Mindig mosolygós kiszolgálás, előzékeny kérdések, kiváló hangulat.
Nincs olyan napszak, amikor ne mondanám nyugodt szívvel, bármilyen felvetésre, hogy irány a Rudi és Fickó.