A grízes tészta gyerekkorunk nagy kedvence, a nagymama házi lekvárjával és porcukorral a legfinomabb. Ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű ételnek tűnik, bizony van néhány buktatója. Ezeket gyűjtöttük össze.
1. Pirítsuk le a búzadarát, de közben folyamatosan kevergessük, különben nagyon hamar megég.
2. Akkor öntsük fel vízzel, amikor már szép aranybarna. Vigyázzunk azonban arra, hogy a felcsapódó gőz nehogy megégessen bennünket.
3. Gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog belőle, a dara pedig szét nem esik ismét.
4. Csak akkor keverjük hozzá a megfőzött és leszűrt tésztát, amikor a grízszemek már teljesen szétestek. Ha nem vagyunk eléggé türelmesek, és nem hagyjunk megfelelő időt arra, hogy a darából elpárologjon a víz, akkor grízgolyók fognak rátapadni a tésztánkra, ami igazán kellemetlen és illúzióromboló.
5. Pár percig pirítsuk össze a tésztát és a grízt, majd tálaljuk sok-sok lekvárral és porcukorral.
Fotó: zserbo.com