Érdekes statisztikai adatokat gyűjtött össze a Fine Dining Lovers a spagettiről.
3.246 millió tonna – Ennyi spagettit állítanak elő évente Olaszországban. Szintén figyelemre méltó az Egyesült Államok, Törökország és Brazília termelése is a maga 2, 1.3 és 1.2 millió tonnájával.
26 kiló/fő – Ennyi egy átlagos olasz éves spagettifogyasztása. De rengeteg tésztát esznek Venezuelában, Tunéziában és Görögországban is.
35,7% – Ennyi a spagetti piaci részesedése Európában az összes száraztészta-eladás tekintetében.
26,69 másodperc – Ennyi idő alatt evett meg egyetlen tál spagettit Michelle Lesco 2017. szeptember 18-án, amivel azóta is tartja a világrekordot kategóriájában.
3776 méter – Ekkora a világ leghosszabb spagettiszála, amelyet 2010-ben Tokióban állítottak elő. A spagettiszálat a rekord feljegyzése után megfőzték, és el is fogyasztották.
1554 – Ekkor íródott a Ruggero könyve, a spagetti történetének legrégebbi írásos emléke.
XVII. század – Ekkor íródott az ikonikus paradicsomos spagetti receptje.
1957 – Ebben az évben mutatta be április elsején, azaz a bolondok napján a BBC azt az áldokumentumfilmet, amelyben a svájci tavaszi spagetti betakarításáról beszéltek. Mivel ebben az időben a spagetti még ismeretlen volt a britek előtt, sokan érdeklődtek a tévénél a különleges növény termesztéséről.
25 centiméter – Ennyi a tökéletes spagettiszál hossza.
300 gramm – Ennyi tészta szükséges három adag tradicionális paradicsomos spagettihez.
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Kagylós spagetti