A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte azokat a minőségi követelményeket, amelyeknek az üzletek polcain megvásárolható virsliknek meg kell felelniük. Szilveszterkor érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy biztonságos, ellenőrzött körülmények között gyártott és árusított virslit vásároljunk, hiszen nem csak, hogy az ízük sokkal jobb ezeknek, de a hústartalmuk is jóval magasabb, mint azok a húskészítmények, amik rúd vagy pálca elnevezést kapnak.
Ezeknek a jogszabályi előírásoknak kell a virsliknek megfelelniük:
1. Maximum 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füstízesítésű termék.
2. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%.
3. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%.
A Nébih szerint ilyennek kell lennie a tökéletes virslinek:
1. Egyenletes vastagságú, ép burkolatú, rugalmas tapintású
2. fűszereloszlása egyenletes, illatában a bors és a fűszerpaprika illata érezhető
3. Ízében enyhén sós, a bors és a fűszerpaprika íze érezhető.
Kapcsolódó cikkünk: Glutén- és tejmentes, 15 perces corn dog