Január 6-án, a vízkereszttel hivatalosan is véget ért a karácsonyi ünnepkör, hogy megkezdődjön a farsangi szezon. Ennek pedig elengedhetetlen része a klasszikus szalagos fánk, amit házi lekvárral és jó porcukorral illik tálalni.
Érdekes, de egyes gasztrotörténészek szerint a fánktészta eredetileg egy egyszerű kalácstészta volt, amit a hollandok asztalt gyümölcsökkel dúsítottak és a karácsonyi szezonban sütöttek. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen kezdetleges változatukat már az ókori Rómában és Hellasban is fogyasztották. Igaz, ez jóval inkább hasonlított a csörögéhez, amit sütést követően többnyire mézzel fogyasztottak.
A világon a legtöbb fánkot statisztikák szerint az Egyesült Államokban fogyasztják, ahol a kedvelt változat közepét sütés előtt kilyukasztják, így még véletlenül sem tud a belseje nyers maradni.
A tészta ízvilágát tovább lehet fokozni egy kis reszelt narancshéjjal vagy egy kevés rummal.
Kattints tovább a receptért!