Hozzávalók:
- fél kiló finomliszt
- két tojás sárgája
- három deciliter tej
- egy csomag porélesztő
- három evőkanál cukor
- egy csipet só
- 6 deka olvasztott margarin
- olaj
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy evőkanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a közepére beleöntjük a két tojás sárgáját és egy csipet sóval elkeverjük. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint hozzáadjuk és a tésztát megdagasztjuk. Letakarva legalább fél óráig meleg helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd újra letakarjuk és további 15-20 percig pihentetjük. Közben olajat hevítünk, majd a forró olajba belehelyezzük a fánkokat. Kicsit megmozgatjuk őket, hogy a hő hatására hirtelen ismét nőjön a térfogatuk, majd mindkét oldalukat megsütjük.
Házi baracklekvárral és vaníliás porcukorral tálaljuk.
Kapcsolódó cikkünk: Retró konyha: A krumplis tészta mindig jó