2017 novemberében jelent meg Bezzegh Éva 12 hónap címet viselő első receptkönyve, az Artbeet kiadó gondozásában, ami a következő évben elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, az A’ Design Awards ezüst minősítését ‘grafika és vizuális kommunikáció’ kategóriában, valamint a 2018-as Magyar Fomratervezési Díj egyik kiemelt pályamunkájaként kiállításra került. A megkapó képi világú, nagy formátumú, 360 oldalas kötet a világ számos konyhájának ízét felvonultató, szezonális saláták témáját járja körbe. A kiadvány egy teljes éven át követi nyomon a táj és a hangulatok változásait úgy a tányéron, mint a természetben és a mindennapjainkban. Egyedi, letisztult látványvilága Laki Eszter munkáját dicséri, az oldalakat Török-Bognár Renáta bámulatos ételfotói, évszakokon átívelő táj- és életképei illusztrálják. A kötet hiánypótló a témában: amellett, hogy egyedülálló, tematikus receptgyűjtemény, csodálatos, művészi kivitelezésű könyvélményt is ígér. A könyvet és az abban szereplő további 96 eredeti receptet, keressétek a webáruházunkban!
Ez a recept a könyvben nem található meg.
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 pomelo
4-5 kisebb cirmos cékla
1 édesköménygumó
só, frissen őrölt bors
1dl mák-, dió- vagy szezámolaj
1 csokor korianderzöld
2-2 ek mák és feketeszezám
Elkészítés
A meghámozott céklákat és megmosott édesköményt legyalulom. A pomelót “kifilézem”, azaz a gyümölcshúst kifejtem a gerezdek héjából, kisebb darabokra tördelem, és a zöldségekkel együtt egy nagy keverőtálba teszem. A salátát sózom, borsozom, meglocsolom a választott olajjal, megszórom az aprított korianderzölddel és a magokkal, végül alaposan összeforgatom. Ennyi. Extra lime-mal lehet savanyítani, de a pomelo önmagában hozza a citrusos, savas hatást. Kevés chilivel is meg lehet bolondítani, emellett jól áll még ennek a salátának pluszban a gránátalma, a dió, sőt akár a beluga lencse is, vagy ezek együtt, mindemellett még (fürj)tojást is elbír. Elég univerzális egy alap, több irányba el lehet tolni. Előételként, köretként, de tartalmasabb feltétekkel egytál főételként is megállja a helyét. Mindenféle hús és hal mellé passzol. Fütsölt hal és grillezett mellé is, sült malachoz, kacsához. Ajánlom szeretettel,
Éva