© 2020 Foodyny.
 

A balatonszemesi Kistücsök sous chef-je azután jutott ki a lyoni döntőbe, hogy tavaly nyáron a torinói európai válogatón a 8. helyen végzett.

Öt hónapos megfeszített munkán van túl a magyar csapat, amelynek tagjai, azóta, hogy kihirdették a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének feladatait és alapanyagait, szinte együtt kelnek és fekszenek. „Így, hogy ebbe a legintenzívebb 3 hónapos időszakba a karácsony is beleesett, még nehezebb a volt az összetartás. Ettől függetlenül nem értek egyet azokkal, akik gladiátorképzőnek nevezik a Bocuse-t. Szerintem ez inkább olyan, mint a formula-1, ahonnan a fejlesztések leszivárognak az autógyártásba – mondta Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, utalva arra is, hogy anno Széll Tamás versenymunkáját az Akadémia blu-ray lemezen az ország összes szakiskolájának eljuttatta receptekkel, technológiákkal együtt. – Sok fiatalt meg tudtunk fertőzni a főzés szeretetével Magyarország eddigi három Bocuse szereplése során. Sőt, 2016-ban, amikor Budapesten volt az európai döntő, több mint 200 szakácstanuló került segítőként közel a csúcsgasztonómiához."

A csapat

Fotó: Fekete Antonio

Ezek az érdemek és hatások elvitathatatlanok, és az is tény, hogy az ország imázsát nagyszerűen építi a részvétel. Magyarország megint saját standdal képviselteti magát majd a VIP részlegben, ahol a világ legbefolyásosabb gasztronómiai szereplői fordulnak meg ezrével. Ádám zsűrinek készített, fiatalos bemutatkozó filmje, amelyet a hétfői sajtótájékoztatón láthatott először a hazai publikum, is inkább ország-imázsfilm lett, mint egy szakács névjegye. De ki bánja, ha a magyar csapat révén újra kapnak egy kis fényt a tokaji boraink, vagy a szép tájaink...

A hatnapos felkészülési rendszerben az egyik nap az előkészítésről, a másik a versenyszituáció gyakorlásáról szólt. Ehhez Segal Viktor, a csapat új coach tagja gyakran hangos zenét játszott, hogy a helyi körülményekhez hasonló hangzavart szimuláljon. „Főleg az emberi rész miatt vállaltam a felkérést. Ádámot régóta figyelem, és tudtam, hogy jó csapat áll majd föl vele" – árulta el a séf, aki szerint a hátralévő timingok és finomhangolások elegendőek lesznek ahhoz, hogy mindenki tökéletes állapotban induljon Lyon felé.

A sajtótájékoztatón többször elhangzott az Akadémia két norvég tanácsadója, Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold neve is, akik rengeteg tudást, tapasztalatot és inspirációt adtak a felkészüléshez, ahogy Torino előtt is, úgy most is. Pohner Ádám így nyilatkozott róluk: A gondolkodásuk teljesen más, mint a miénk. A köreteinkről kábé két hónapja hittük, hogy elkészültek, és büszkén küldtük nekik a fotókat. Hála a srácoknak, még ma is dolgozunk rajtuk" – mesélte mosolyogva Ádám, aki 2013-ban, Széll Tamás szereplésekor hallott először a versenyről. Ekkor még csak 19 éves volt, de 3 évre rá már egyéni második tudott lenni a magyar döntőn. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy komolyabban rászánja magát a versenyzésre, és újra indul. Mindössze 24 éves volt, amikor segítőjével, Csillag Richárddal kijutott a tavalyi torinói döntőre.

Ádámék a lyoni versenyprogramjukba próbáltak annyi magyar alapanyagot (ecetet, hagymát, bikavért, tokajit) beletenni, amennyit a legjobb minőségben be tudtak szerezni. Technikákban is igyekeznek hungarikumokat megmutatni, így a derelyekészítés és a savanyítás is fontos része az ételek megvalósításának. A szakemberek szerint nem is a kagylós fogás jelenti majd a legnagyobb nehézséget, hanem az, hogy a borjú karajt nem lehet hő fürdőbe tenni, nem lehet a húst leszedni a csontról, csak egészben lehet sütni.

És bár a továbbra is az amerikai, skandináv és francia indulók számítanak a favoritnak, megint reménykedhetünk egy büszkeségre okot adó szereplésben. Mást mi sem mondhatunk, mint a sajtótájékoztatót moderáló Gianni: "Hajrá magyarok!"


A lyoni döntő feladatai

Ahogy minden évben, természetesen idén is két ételt kell majd elkészíteniük a csapatoknak, a 2019-es versenynek azonban külön szépsége, hogy a versenytémák a tavaly elhunyt Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket:

A tányértéma (Joel Robuchon tiszteletére) egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Minden csapat rendelkezésére áll majd 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, ezeket lehetőség szerint mind fel kell használni. Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj (5 csonttal), azonban újszerű kihívás, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni. A hivatalos, lyoni Bocuse d'Or sajtótájékoztatón Regis Macron azt kérte a versenyzőktől, hogy okozzanak meglepetést. Szükség lesz rá, hiszen az még sosem fordult elő a Bocuse d'Or történetében, hogy csonttal együtt kell elkészíteni a húst.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.