Idén február 28-án kezdődik és egészen március 5-ig tart a busójárás, amelynek maszkot öltő résztvevői látványos és hangos felvonulással űzik el a telet. A fesztiválon megkóstolhatjuk a sokácok jellegzetes ételeit, így azt a babgulyást is, amit ők csak "köcsögös babként" emlegetnek.
A babgulyás különlegessége az, hogy egy cserépedényben készül nyílt tűz mellett. Az alapanyagok folyamatosan kerülnek a köcsögbe, így hosszú órák alatt, szép lassan minden tökéletesre fő.
Hozzávalók:
- előző nap beáztatott tarkabab
- füstölt hús
- marhahús
- leveszöldségek
- vöröshagyma
- só, bors, paprika, erős paprika, babérlevél
Először rakjunk tüzet. Közben fogjuk a cserépedényt, és rétegesen helyezzük el benne az alapanyagokat. Alulra mindig a füstölt hús kerüljön, majd mehet rá minden más hozzávaló. Öntsük fel vízzel, fűszerezzük ízlés szerint, és helyezzük a tűz mellé úgy, hogy a lángok az agyagedény oldalát érjék. 3-4 órán keresztül főzzük.
Fotó: Mohács.hu
Kapcsolódó cikkünk: Talkedlivel készüljön a farsangra!