© 2018 Foodyny.

Igazán különleges változatát készítettük el a hagyományos szalagos fánknak, ezúttal ugyanis nemcsak a lisztet cseréltük le gluténmentes változatra, hanem a citrus savanykás ízével is feldobtuk a farsangi szezon legkedveltebb édességét.

fank narancslekvar

Hozzávalók:
- 30 deka gluténmentes kelttészta-liszt
- 2 darab tojássárgája
- egy zacskó por állagú élesztő
- két evőkanál cukor
- 5 deka olvasztott margarin
- 1 deci tej
- egy narancs héja és fél narancs leve
- egy csipet só
- olaj a sütéshez

A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a közepére beleöntjük a két tojássárgáját és egy csipet sóval elkeverjük. A felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint hozzáadjuk. Belereszeljük egy narancs héját, és belefacsarjuk a fél narancs levét. A tésztát kézzel vagy robotgéppel megdagasztjuk. Letakarva legalább fél óráig meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát gluténmentes liszttel hintett deszkán jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd újra letakarjuk és további 15-20 percig pihentetjük. Közben olajat hevítünk, majd a forró olajba belehelyezzük a fánkokat. Kicsit megmozgatjuk őket, hogy a hő hatására hirtelen ismét nőjön a térfogatuk, majd mindkét oldalukat megsütjük.

Házi narancslekvárral kínáljuk.

Kapcsolódó cikkünk: Gluténmentes csörögefánk

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.