Az Environmental Working Group, vagyis az Egyesült Államok környezetvédelmi szervezete minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségeket és gyümölcsöket, hogy kiderítse peszticid-szennyezettségük mértékét. Az élelmiszerek rangsorolását követően hozzák nyilvánosságra a Piszkos tizenkettő névre hallgató listát.
A legszennyezettebbnek az eper, a spenót és a kelkáposzta bizonyult, de a listán megtalálható a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller és a burgonya is.
Úgy tudni, a vizsgálatok ideje alatt több mint negyvenezer mintát vesznek. A a szervezet azt javasolja, hogy a listán szereplő zöldségeket és gyümölcsöket helyi termelőktől szerezzük be, mert az ő termékeik jelentős mértékben kevesebb vegyszert hordoznak magukon. Mindezen túl fokozottan figyeljünk arra, hogy fogyasztás előtt alaposan megmossuk a zöldségeket, gyümölcsöket.
Kapcsolódó cikkünk: Elképesztő csokrok zöldségekből és gyümölcsökből