© 2018 Foodyny.

Ha autentikus magyar ételekre vágyunk, érdemes visszanyúlnunk a bográcsozás tradicionális módszeréhez. Mi ezúttal birkapörköltet készítettünk.

birkapori3

Hozzávalók hat adaghoz:
- mangalica zsír
- két kiló birkahús
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- egy paradicsom
- egy zöldpaprika
- fél kápia paprika
- őrölt pirospaprika
- só, bors
- opcionálisan erős paprika

birkapori1

A húst feldaraboljuk és megmossuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A bogrács aljába néhány evőkanál mangalicazsírt teszünk. Ha felforrósodott, beledobjuk a felaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd mehetnek is az üstbe a húsok. Az aljába a csontos darabok kerüljenek, erre helyezzük rá a kockára vágott színhúsokat. Öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint. Daraboljuk fel a paradicsomot és a kétféle paprikát, ha pedig csípős változatot szeretnénk készíteni, mehet bele jó pár karika zöld, hegyes erős paprika is.

birkapori2

A bogrács időnkénti mozgatásával és az elpárolgott víz pótlásával nagyjából hat órán keresztül főzzük. Főtt burgonyával, vagy pityókás lágy kenyérrel, kovászos uborkával tálaljuk.

Kapcsolódó cikkünk: Lilu: Anyukám pörköltje a tökéletes étel

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.