© 2020 Foodyny.
 

A mangalica egy ehető nemzeti kincs, amely paradox módon annak köszönheti létezését, hogy elkezdtük megenni. Most hatvanezer példányt tartanak számon, míg pár évtizede a kihalás szélén volt, alig élt 200 egyed belőle. Amellett, hogy a mangalica a sertésipar válságálló fajtája (a közelmúlt ágazati krízisében is stabil árak mellett tudták eladni a tenyésztők), nemzetközileg is egyre nő az ismertsége - írtuk a Mangalica Fesztiválról szóló cikkünkben.

mangalica1

És valóban, mindez annyira igaz, hogy tavaly a Bocuse d'Or brazil döntőjében mangalica volt a külföldi húsétel. A szakmai szövetség mellett, a magyar gazdák is hozzájárulnak a hús népszerűsítéséhez.

Hazánk egyik legismertebb mangalica-tenyésztője Lackó Róbert, Zebegény melletti telepén tartja az állatokat, akik extenzív tartás mellett, ideális körülmények között fejlődhetnek mindaddig, amíg el nem érik vágósúlyukat. Az ő mangalicái, azon túl, hogy teljesen máshogy reagálnak például az emberek közeledésére, mint az intenzív tartású sertések, folyamatosan mozgásban vannak. Mivel félig vaddisznóként élik az életüket, természetesen takarmányozzák őket, de esznek gombákat, kitúrnak bogarakat a földből, így más, gazdagabb tápanyagokhoz is hozzájuthatnak. Ez pedig megmutatkozik a hússzerkezetükön is.

mangalica2

– A mangalicahús sokkal fejlettebb, alkalmasabb arra, hogy füstölt termékeket állítsunk elő belőlük, mert mind a sonka, mind a tarja, mind a szalonna egyértelműen érettebb ízű lesz – magyarázza Lackó Róbert mangalicatenyésztő. Mindemellett azonnal észrevehető az is, hogy a mangalicasonka és tarja sokkal márványozottabb szerkezetű, mint a hagyományos változat. Ebben jelennek meg a zsírszövetek, ami omlósabbá, könnyebben emészthetővé és sok szempontból ízletesebbé teszi a füstölt árut.

Ráadásul nem csak, hogy ízletesebbek, de még egészségesebbek is a mangalicából készült ételek. Sokkal könnyebben beépül az emberi szervezetbe, mint például a hagyományos sertés zsírja.

– Abban is különbözik, hogy a mangalicasertésnek alacsonyabb hőfokon olvad a zsírja, mint a hússertésnek, a határpont ott található, ahol az emberi testhőmérséklet; ezáltal amikor megesszük, és a gyomorba kerül, azonnal cseppfolyóssá válik, ez könnyebben emészthetővé és egészségesebbé teszi.

A témában kapcsolódó cikkeinket ITT, ITT és ITT olvashatja el.

Kapcsolódó cikkünk: Magyar sertésfajtából készül a világ legdrágább kolbásza

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.