© 2018 Foodyny.

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Széles termékportfólió

Április 13-án, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 60 borászatának százötvennél is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai gazdagítják, és több díjnyertes tétel is kóstolható lesz a 2019-es Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjai közül.

kekfrankos aprilis istock

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A független szakmai zsűri több mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján véleményezte.

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 55, 2008 és 2017 közötti tételt kóstolt a zsűri. A győztes végül Riczu Tamás Borászatának 2016-os Villányi Kékfrankosa lett. A kékfrankos alapú házasításokok között pedig a Tűzkő Birtok, Talentum 2015-ös bora kapta a legnagyobb elismerést.

kekfrankos

A szakértő szerint

- A Riczu Kékfrankos a siklósi Akasztófa-dűlőn termő bio művelésű, kézi szüretelésű szőlőből készült, mely még a tőkén kapott egy fürtön belüli válogatást. Ennek során a vállfürtöt és az alsó egyharmadot zsendüléskor levágják - magyarázza Bajkai Zsolt, a Foodyny borszakértője. Hozzáteszi: Riczu Tamás szereti a Kékfrankost is súlyosabbra hangolni, ez a tétel is 21 hónapot töltött első-, és másodtöltésű 225 literes barrique hordókban.

riczu

Az Ab Ovo borkereskedés tulajdonosa szerint a bor mély karakterű, aromájában tele van fekete bogyós gyümölcsökkel, és sok-sok fűszerrel. Tartozik hozzá egy magasabb alkoholszint is, ami teljesen integrálódik a bor nagy testességében.

- Harmóniában vannak a gyümölcsös jegyek a hordófűszerekkel. Szép savszerkezettel rendelkezik, ami hosszú érési potenciált jósol neki - húzza alá Bajkai Zsolt.

Kapcsolódó cikkünk: Riczu Tamás: Régen a bor számomra csak egy alkoholos termék volt…

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.