© 2018 Foodyny.

A város közepén a papok kertjére nézni a kora tavaszi napsütésben, egy kőhajításnyira a kék Dunától, miközben egy ízlésesen berendezett bisztróban ülök, kivételes pillanatnak ígérkezik.

monks 1

A Monk’s ilyen, a templom tövében megbúvó intim terasz, a körbeülhető látványkonyha, a laza, de készséges szerviz csupa pozitív előjelként értékelhető.

Neonfényű kápia krémleves, véres hurka és garnélafarok betéttel, némi marinált édesköménnyel tipikusan felvilágosult bisztrófogás, ha nem is mindennapos, de ígéretes nyomvonal, a konyha stílusára vonatkozó erőteljes jeladásnak is felfogható.

monks 2

Színre káprázatos, ízre kevésbé. Bár hozza a grillezett paprika füstös aromáját, zamatát, de a gépies krémesítés sajnos bizonyos keserű jegyeket is felerősít. A valódi, sok visszaélést elszenvedett, kézműves technika, amikor sűrű szűrőn áttört paprikából készül a krémes leves, kiküszöbölné ezt a zavaró momentumot. Így azonban kissé ipari az érzet. A véres hurka, ha határozottabb állagú, és ízesebb lenne, pompás betét lehetne, a garnéla sikeresebben érvényesül, az édeskömény halovány.

Emlékkönyvbe való zsúfoltság jellemzi a bárány terrine környezetét, virágba borult tányér, a savbazár=változatos savtartalmú krémpöttyök, egyenként még helyt is állnának, de ebben a mennyiségben inkább csak zavart okoznak. A főszereplő kissé száraz, morzsalékos, az ízhordozónak számító zsiradékhiány feltűnő.

monks 3

Mangalica tarja, káposzta, tejföl, kakukkfű kompozíció tetszetős, bár a tarja zsírtalanra formázott változata csalódás, milyen mangalica az, amelyet főjellemzőjétől, a zsírjától fosztanak meg. Válasz: száraz. Kétféle káposzta: az egyik amolyan káposztás kocka parafrázis, a másik panírozott gombócban rejlő lilakáposzta. Az egyik bőven elég lenne, talán, ha a panír könnyedebb lenne, azt a verziót választanám. Gyenge pecsenyelé köríti a fogást.

monks 4

Kacsamell, csicsóka, cékla, vadpetrezselyem. A korábbi kompozíciók kézjegyei felfedezhetők ezen a tányéron is, bár a kevesebb elem értelmezhetőbbé teszi. A csicsóka-cékla páros jól működik, a hús kissé túlkészült, a bőre szép, de izgalmasabb volna, ha ropogna. A pecsenyelé hiányát a fentebbi elemek sem képesek pótolni.

monks 5

Ambiciózus konyha, thermomix rabláncon, a hely diktálta robusztusabb atmoszférától eltérő, aktuálisnak gondolt divatirányzatokat gépiesen alkalmazó tányérdesign eltereli a figyelmet a tényleges tartalomról, pedig alapjaiban ott vannak ezek a tartalmak, csak némelykor magukra hagyva.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.