© 2018 Foodyny.

Az egyházban a bor komoly szimbólumként jelenik meg, hiszen Jézus vérét testesíti meg az utolsó vacsora emlékére. Kevesen tudják azonban, hogy a misebor megválasztásának szigorú szempontjai vannak, azt pedig még kevesebben sejtik, hogy az alkoholos italoknak még saját versenyük is van.

Misebor-rendelet

Ferenc pápa még 2017-ben adott ki egy pápai rendeletet arra vonatkozóan, hogy milyen bort és ostyát lehet használni a szentmiséken. A rendeletet azért hozta a Szentatya, mert míg korábban az egyes vallási közösségek saját maguk állították elő a kiváló minőségű miseborokat, addig napjainkban sokan már csak a szupermarketben vásárolt, alacsonyabb színvonalúakat vásárolják meg.

misebor1

A rendelet szerint a misebor csak természetes eredetű lehet, nem tartalmazhat idegen összetevőket, tisztának és hibátlannak kell lennie.

Legendás termelők

Magyarországon különösen nagy tiszteletnek örvend a Pécsi Püspökség Bora, melyet már a középkorban is elismertek. Míg korábban az egyházmegye maga állította elő a borokat, addig ma már a régió borászait kérik fel, hogy egy nemes versenyben küzdjenek meg a címért. A válogatást és a kóstolást sommelier vezeti, de jelen vannak az egyházmegye elöljárói és külső szakértők is.

misebor2

Többször díjazták már a Stier Pincészetet, aminek Cabernet-frankja és Roséja is elnyerte a Pécsi Püspökség Bora címet, de egy évig viselhette a kitüntetést a Lisicza Borház Ravasz nevű bora, Joó Tamás Olaszrizlingje és Pécs zászlósbora, a Cirfandli is.

 

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.