Néhány egyszerű praktika segítségével gyakorlatilag elronthatatlan az omlett készítése. Az alapvető technikák elsajátításával olyan villásreggelit prezentálhatunk, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
1. Eszközök: Az omletthez a serpenyőn kívül szükség van fakanálra és villára is. Habverő helyett használjunk villát, ezzel ugyanis sokkal homogénebb masszát tudunk készíteni, és nem keverünk bele túlságosan sok levegőt.
2. Frissesség: Az omlett akkor lesz igazán finom, ha friss tojásból készítjük. Az öregebb tojásokban folyékonyabb a fehérje, ezáltal kevésbé lesz testes az omlett, a textúrája nem lesz megfelelő.
3. Hozzávalók: Ne spórold ki belőle a vajat, de tehetünk bele különleges sajtot, és szezonális zöldségeket is.
4. Tej: Miután egy keverőedénybe feltörtük a tojást, adjunk hozzá egy csepp tejet, a sütés során ebből felszabaduló gőz ugyanis megakadályozza, hogy túlsüljön az étel.
5. A sütés módja: Állítsuk közepes lángra a tűzhelyet, tegyük a serpenyőbe a vajat és akkor öntsük bele a tojásos masszát, ha a vajban már kis buborékokat látunk. Miközben keverjük az omlettet, néha rázzuk meg a serpenyőt körkörös mozdulatokkal, így a tojás garantáltan nem tapad a serpenyőhöz és így biztosíthatjuk, hogy egyenletesen süljön meg.
6. Pihenőidő: Amikor úgy érezzük, hogy elkészült az omlettünk, ne borítsuk ki azonnal a serpenyőből! Húzzuk le a tűzről és hagyjuk egy percig pihenni. Ekkor adjuk hozzá a sajtot, a sonkát vagy a szezonális zöldségeket. Ne pakoljunk bele azonban túlságosan sok kiegészítőt, így ugyanis nehéz lesz feltekerni.
Kapcsolódó cikkünk: Ez a medvehagymás omlett a tavaszi reggelik sztárja