Nem kell grammra ismernünk a recepteket, lehet zenére főzni, és lássa mindenki, hogy a szakácsok és a szakácsnők a modern kor alkimistái - vallja Roberto Favaro, akitől most egy rizottó receptet hoztunk:
Hozzávalók:
- 500 g friss spárga (zöld, fehér, vegyes)
- 350 g Carnaroli rízs
- Zöldség alaplé (testesebb lé eléréséhez adjunk hozzá fehér húst)
- 1db póréhagyma
- Parmezán sajt (Grana Padono)
- 70g teavaj
- Olívaolaj
- Fehér bor
- Só
- Bors
Alaplé:
- 1 fej vöröshagyma (nem kell megpucolni) félbevágva
- 1db sárgarépa félbevágva
- 1db angol zeller (zöld rész)
- só
- bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- szemes bors
- csirke vagy pulyka csontos hús
- spárga levágott vége
Elkészítés:
1. Tedd fel az alaplevet főni, hideg vízzel, közepes lángon.
2. Készíts elő egy közepes serpenyőt.
3. Tegyél bele egy kis oliva olajat, apróra vágott póréhagymát és pirítsd meg de figyelj, hogy ne égesd oda.
TIPP: ha úgy látod, hogy kezd megpirulni, tegyél hozzá egy kicsi alaplevet.
4. Amikor a hagyma félig megpirult, tegyél hozzá 250g apróra vágott (kb. 1 cm) spárgát, pici sót és kb. 2 percig még hagyd pirulni
5. Eközben mérd ki a rizst és öntsd bele a serpenyőbe, majd további 1 perc alatt, pirítsd össze az egészet.
6. Tegyél hozzá 1dl fehér bort és várd meg amig kicsi elpárolog.
TIPP: a maradék borból csinálj magadnak egy "hosszúlépést", hogy jobban menjen a főzés!
7. Önts hozzá annyi alaplevet, amennyi épphogy ellepi a rízst.
8. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd készre a rízst, ahogy te szereted.
9. Amikor majdnem kész kóstold meg és ha szükséges tegyél hozzá egy pici sót.
10. A rízs amikor elkészült (ne hagyd kiszáradni) húzd le a tűzről, add hozzá a parmezán sajtot, a frissen őrölt borsot és közben intenzív keveréssel, kb. 1-2 percig dolgozd össze úgy, hogy minél több levegőt kapjon.
11. Ha elkészültél tedd félre és hagy pihenni kb. 2 percig.
Buon Appetito!