© 2020 Foodyny.
 

A kávé több évszázados történelmes számos érdekességet tartogat számunkra. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

kavetori1

1. Az első kávék tulajdonképpen tea-szerű főzetek voltak, amiket a 15. században a szúfi szerzetesek előszeretettel fogyasztottak.

2. A 16. században az arabok kezdték el a kávébabokat megpörkölni, a módszer pedig hamarosan átterjedt a Török Birodalomba és Egyiptomba is.

3. Az első kávékereskedő is egy szúfi szerzetes volt, igaz, a kávé akkor még csempészárunak számított, mégis sikeresen eljutott Jemenből Indiába.

4. Typica kávéfákból állt az első kávéültetvény, ennek természetes mutációja a Bourbon, amely a 18. században terjedt el.

kavetori2

5. A kávé azon kevés italok egyike, amelynek társadalom-formáló szerepe volt a történelem során, hiszen a kávéházak fontos szocializációs és kulturális feladatot láttak el, sokan "bölcs iskolaként" emlegették őket.

6. A kávét a 16. században bűnös italként tartották számon, mely zavart és képmutatást kelt, így egy időben Meccában és térségében tiltották a fogyasztását.

7. Amikor Velencében megjelentek a kereskedők által az első kávészemek, az olaszok előítélettel fogadták, úgy vélték, hogy a "Sátán keserű találmánya", mely az iszlám szeszélyét hordozza.

8. Az első kávéház 1672-ben nyitotta meg a kapuit Párizsban.

kavetori3

9. Egyes történészek szerint a kávéházak az információcsere legfontosabb központjai voltak, ahol a kereskedők az utazásaik során tapasztalt háborúkról, viszályokról, természeti csapásokról, kulturális érdekességekről is beszélgettek.

10. 1674-ben nők egy csoportja petíciót nyújtott be Angliában a kávéházak elleni tiltakozásként, ugyanis úgy vélték, hogy a kávé és az a közeg, mely kialakult ezeken a vendéglátóhelyeken, elvonják férjeik figyelmét a családról és a házastársi kötelezettségeikről.

Kapcsolódó cikkünk: Tíz érdekesség a kávéról

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.