© 2020 Foodyny.
 

A barna kenyérnek magasabb rosttartalma van, mint a fehérnek. A barna rizs táplálóbb, mint a fehér. De vajon ez igaz a barnacukorra is a hagyományossal szemben?

barnacukor

A szakértők szerint röviden: nem. A kutatások azt bizonyítják, hogy a barna cukor és a fehér cukor táplálkozási szempontból közel azonos hatást gyakorol a szervezetünkre. Egy-egy teáskanál mindkettőből körülbelül 15 kalóriát tartalmaz, melyek egyszerű szénhidrátokból származnak.

Egyes táplálkozási szakértők úgy vélik: a legtöbb hozzáadott cukor lényegében azonos tulajdonságokkal rendelkezik, így a test az emésztés során nem tesz releváns különbséget köztük. Szerintük tehát teljesen felesleges azon gondolkoznunk, hogy az egészségünk szempontjából melyiket érdemes fogyasztanunk.

A különbség a fehér és a barna cukor között a kémiai összetevőiben keresendő. A fehércukor olyan cukor, amelyet 99,9%-os szacharózt tartalmazó fehér kristályokká finomítottak. A barna cukor pedig tulajdonképpen nem más, mint a hagyományos cukor melasszal dúsított változata, mely így mélyebb ízvilágú. Ennek eredményeként a barna cukor kalciumból, káliumból, vasból és magnéziumból származó tápanyagokat tartalmaz, de ezek a tápanyagok olyan kis mértékben vannak csak jelen, hogy a különbség alapvetően elhanyagolható.

Kapcsolódó cikkünk:  10 ok, amiért minden nap egyen sajtot

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.