© 2018 Foodyny.

Érdekes állásfoglalás jelent meg nemrégiben a Nébih weboldalán. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöld turmixok túlzott fogyasztása káros lehet az egészségre.

zoldsmoothie1

Az egészségtudatos fogyasztók körében egyre népszerűbbek a zöld smoothiek, melyeket zömében a reggeli órákban fogyasztanak annak érdekében, hogy már a nap indulásakor ellássák a szervezetüket értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek a turmixok a zöld leveses zöldségektől kapják a színüket, a receptek gyakran írják hozzávalónak a spenótot, a sóskát, a mángoldot vagy éppen a rebarbarát. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint azonban óvatosan kell fogyasztanunk ezeket, mivel magas oxálsav tartalommal rendelkeznek.

"Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsav tartalmuk jelentősen - szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal - csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsav bevitele, amelynek több egészségügyi hatása is lehet" - írja a Nébih weboldalán, hozzátéve a napi 180 mg-ot meghaladó oxálsav bevitele fokozza a vesén keresztüli kiválasztást.

zoldsmoothie2

Rámutatnak arra is, hogy az oxálsav vesecsatornában történő feldúsulása kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója. További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátrium sók élelmiszerekből való felvételét és így elősegíti a csontok leépülését.

A hivatal munkatársai éppen ezért azt javasolják, hogy zöld smoothie készítésekor a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg, felhasználás előtt pedig a magas oxálsav tartalmú zöldségeket, például a sóskát vagy spenótot, forrázzuk le.

Kapcsolódó cikkünk: Így egészséges a smoothie

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.