© 2018 Foodyny.

Hallott már valaha az ízkerékről? Egyfajta segítséget nyújt az italok kóstolásánál, hogy felismerjük az egyes italok különleges jegyeit. Használhatjuk kávék és borok ízleléséhez is. Ezúttal a kávé ízkerekét mutatjuk be.

A kávé ízkereke négy korongból áll. Az első korongon a fő ízjegyek találhatók, a másodikon a savasságot, a harmadikon a textúrákat, a negyediken pedig az utóízt értékeljük. A négy kerék eredményeinek összevetését követően, rendkívül pontos képet kaphatunk az általunk kóstolt kávé karakteréről.

kaveizkerek1

Így épülnek fel pontosan az ízkerekek:

1. A nagy korongon az ízek főbb jegyei találhatók meg, hozzájuk rendelve a már pontosan meghatározható aromákat. A fő ízjegyek között kiemelkedik a virágos, a gyümölcsös, a herbális, a magvas, az édes, a fűszeres, a vegetális, a tejtermékes, a füstös, a gabonás és az alkoholos ízvilág. A gyümölcsös karaktereket tovább bonthatjuk citrusos, kerti gyümölcsös, csonthéjas gyümölcsös, trópusi gyümölcsös, szárított gyümölcsös és bogyós gyümölcsös aromákra.

kave1

2. A savasságot az enyhétől az agresszívig értékelhetjük. Közepesen savas kávék esetén a komplex, az intenzív, a borsos és az éles jelenti az átmeneteket, a rendkívül savas kávékat összehúzó keserű, émelyítő és agresszív jegyekkel illethetjük.

3. A kávé textúráját a finomtól az érdesig jellemezhetjük olyan karakterekkel, mint az elegáns, a strukturált, a szirupos, a mázas vagy éppen a tartalmatlan.

kave2

4. Az utóíz meghatározása viszonylag egyszerű, hiszen itt már csak hat jelző közül kell választanunk. A kávénkat eszerint jellemezhetjük fanyarként, semlegesként, tisztaként, hosszan lecsengőként, lágyként és nyersként is.

Kapcsolódó cikkünk: Így készül a legegyszerűbb jegeskávé

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.