© 2018 Foodyny.

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásán alapuló egészség-tudatos kampányok százai futnak a világban, egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a felnőtt lakosság még mindig nincs tisztában azzal, hogy milyen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

zoldseg1

A HSIS jelentése szerint ugyanis az emberek 86 százaléka nem tudja, mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztania napi szinten, továbbá azt sem tudják, hogy étrendjükkel kellene fedezniük optimális esetben az az ajánlott vitamin- és ásványi anyag mennyiséget.

Dr. Emma Derbyshire, közegészségügyi táplálkozási szakértő, a tanulmány szerzője szerint a megállapítások aggodalomra adnak okot. Hangsúlyozza ugyanis, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő tápanyagok alacsony mértékű fogyasztása károsíthatja az agy működését, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

zoldseg2

Robert Pickard, a Cardiffi Egyetem neurobiológiai emeritusprofesszora és a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy vizsgálataik különösen az idősebb generációra nézve bosszantóak, hiszen körükben még alacsonyabb a friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók aránya, a tápanyaghiány pedig náluk súlyos következményekkel is járhat.

A tanulmány szerint az elmúlt 20 évben számos vitamin és ásványi anyag átlagos bevitele folyamatosan csökken. Az A-vitamin bevitele 21% -kal, a D-vitaminé 22% -kal, a kalciumé 10% -kal, a káliumbevitel pedig 4 %-kal lett kevesebb.

Kapcsolódó cikkünk: A népszerű blogger szerint, így kell összeállítani az egészséges étrendet

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.