Az olaszok tradicionális tésztaétele, a spagetti al pomodoro, vagyis az egyszerű paradicsomos spagetti.
Hozzávalók:
- egy csomag spagetti tészta
- 50 deka friss paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 deka sajt
- bazsalikom, só, bors
- olaj, lehetőség szerint olíva olaj
Egy lábasban vizet forralunk és szokásos módon kifőzzük benne a spagettitésztát. Amíg a tészta al dente-re fő, elkészítjük a paradicsomos mártásunkat.
A paradicsomot feldaraboljuk, a fokhagymát összezúzzuk. Serpenyőbe teszünk egy kevés olajat, rádobjuk a fokhagymát, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk frissen vágott bazsalikomlevéllel. Nagyjából 7-10 percig főzzük, majd a leszűrt spagettitésztához keverjük. Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá és bazsalikomlevéllel díszítjük.
Kapcsolódó cikkünk: A nap olcsó receptje: petrezselymes sült retek