A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal, 2019. szeptember 5-8. között várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a a Budai Vár teraszain. A vendégek közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg.
Egri Bor Most a Budapest Borfesztiválon
Idén külön figyelmet szentelünk az Egri borvidék borainak. Hűvös elegancia, üde, gyümölcsös borok, hagyományok és modernitás. Legendás házasításairól ismert történelmi borvidékünk folyamatos fejlődésben van, és nem csak a Bikavér stílusa került helyre az elmúlt években, hanem az is bebizonyosodott, hogy Eger jóval több, mint népszerű vörös zászlósbora. A fesztiválon kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai, és bemutatkozik az új egri palack is.
Gasztronómia
Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta változatos, folyamatosan megújuló, de minőségi kínálatot biztosít melyben széles igényeket kielégítve, jól megférnek egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegességek is. Ismét üdvözölhetjük az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató, kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe-t, a szarvasgombákkal és más különleges erdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola-t, valamint önálló standon jelenik meg a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas.
Természetesen nem ez lesz az egyetlen prémium sajt a fesztiválon, hiszen a Szega Market is elhozza a legjobb magyar sajtokat. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készül a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci (helyben gyúrt és kemencében sütött bucik többféle ízletes hússal és hozzávalóval megrakva).
A gourmet különlegességek szerelmeseinek idén a Füst és Buborék egri alapanyagokból és vadkovásszal készít különlegességeket, a Gléda vendéglő modern köntösbe öltöztetett magyaros ételekkel készül. A nagy sikerre való tekintettel idén sem maradhatnak el az Ami Burger magas minőséget képviselő kézműves burgerei. A minőségi borkorcsolyákról a Snock prémium sajtos snackjei és a Kanálka kézzel készült chutney-jai, zöldségkrémjei gondoskodnak.
Édes és sós, húsokkal is töltött rétesekkel érkezik az Antik Rétes, valamint izgalmas meglepetésekkel készül Szabó Péter osztriga sommelier is. A prémium kávéról a Julius Meinl és a Fresh Corner, az édes pillanatokról a Gerbeaud cukrászda, a Vitéz Kürtős és a Bolka Bonbon gondoskodnak. Az Országkonyha (XXL Catering) jóvoltából Huszár Krisztián chef különleges, elsősorban kovásszal készült ételekkel készül és amit szintén ne felejtsünk el megkóstolni: az Agrár Marketing Centrum ismert Kapj rá! kampány keretén belül kínált halas falatkáit.
A Borfesztivál már elengedhetetlen része az idén megújult NÉBIH Borkvíz Bárinteraktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése.
Jótékonyság
Lesz egy stand a Borfesztiválon, ahol tényleg minden csepp számít! Egy stand, ahol a bor segít. Egy stand, ahol kóstolás közben előtérbe kerül az autizmus. Az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programsorozata nemcsak terápiás célt szolgál, egy olyan platformot is teremt, ahol a gyakran nem beszélő autista fiatalok művészeti tehetsége kibontakozhat. E programnak köszönhetően megszületett az Autistic Art borválogatás, amelyben a kiemelkedő magyar borokat ötvözték a művészettel. Limitált darabszámú palackok öltöztek különleges köntösbe, ezeket az autista fiatalok - művészetterápián született - színes, vidám rajzai díszítik.
Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítsen! A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évre érdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül
Fotók: Szigetváry Zsolt