© 2020 Foodyny.
 

Óriási elismerés: a legjobbak közé választották a Varsányi Pincészet kékfrankosát a világ egyik legnagyobb borversenyén!

Ezüstérmet (Vinalies d’Argent) hozott el a világ egyik legrangosabb borversenyéről, a párizsi Vinalies Internationales-ről a verpeléti Varsányi Pincészet. A 26 éves múltra visszatekintő borversenyre évről-évre több ezer bort neveznek a világ minden tájáról. Az elismert boros szakértőkből álló több mint 100 fős zsűri 5 napon át vaktesztelte a többtucatnyi országból érkezett tételeket Párizsban. Így került a legjobbak közé az idén 30 éves pincészet Grand Selection sorozatából a Kékfrankos Superior is.

“Ha érmet kapsz ezen a versenyen Párizsban - mindegy, hogy ezüst, vagy arany -, az egy nagyon komoly szakmai elismerés” - vallja Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa, akik egyébként három tétellel neveztek a boros világversenyre. A Vinalies Internationales-t 1994-ben alapították, az elmúlt 26 évben pedig a világ egyik legnagyobb boros eseményévé nőtte ki magát. A közel 130 tagú zsűri összetétele is az egyik legszínesebb: 40 országból érkeztek különböző borkritikusok és boros szakemberek azért, hogy 5 napon át vakon teszteljék a nevezett tételeket. A 100 pontos értékelési rendszerben legalább 82 pontot kell elérni az ezüstéremhez.

varsanyi pinceszet egri borvidek ezusterem borverseny

“Azért neveztük a Grand Selection Kékfrankos Superiort, mert ez a borvidék egyik legmeghatározóbb szőlőfajtája. Nagyon sok arca van, nem véletlenül a Kékfrankos az Egri Bikavér egyik alapja a bor régió előírásai szerint” - mondja Varsányi Katalin, aki szerint a kékfrankosból könnyed gyümölcsös vörösbort ugyanúgy lehet készíteni, ahogyan akár nagyobb testtel rendelkező bort is. Sőt, rozénak is nagyon jó alapanyaga lehet.

“A mostani, Vinalies d’Argent-tel elismert Kékfrankosunkat különösen szeretem. Mindenekelőtt imádom az illatát: étcsokoládés, pirosgyümölcsös, talán inkább meggyes. Nem egy nagy testű vörösbor, nem ül bele a hasadba - ha fogalmazhatok így. Nagyon jól el lehet mellette beszélgetni, akár 2-3 pohárral is gond nélkül lecsúszik. Egy elegáns borocska” - vallja a pincészet tulajdonosa. Varsányiék egyébként a kezdetek óta foglalkoznak kékfrankossal, 2015 óta pedig a legmagasabb szintre emelték a fajtából készült boraikat, ekkor jelent meg a Grand Selection sorozatukban is.

“Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy mit szólnak a franciák ehhez a borhoz, lehet-e egyáltalán esélye a nagy francia vörösborok mellett. Illetve furdalt a kíváncsiság, hogy miként viszonyul hozzá a szakma” - mondja Katalin hozzátéve azt, hogy hiába tartja ő egy nagyon szép tételnek a Kékfrankos Superiort, mégis fontos a szakmai visszajelzés is. “Ezek a borversenyek adnak némi kitekintést arról, hogy hol tartunk most. A mindennapi munka során ugyanis könnyen kialakulhat a pincevakság, ami szerintem veszélyes lehet. Én ugyanis úgy látom, hogy fontos tudnia a borászatnak azt, hogy hol helyezkedik el az adott tétele a világban. Attól még lehet szeretni a saját borunkat, nincs azzal semmi gond, de nem árt a helyén kezelni és adott esetben bevallani azt, hogy nem lesz egy nagy nemzetközi bor. Szerencsére a Kékfrankos Superiorral kapcsolatban ez utóbbi nem igaz.”

A 2017-es Kékfrankos Superiorra gyönyörűen beérett tanninok jellemzők, leheletnyi barrique-kal és némi ászokkal. Emellett természetesen rendelkezik a Superior vörösborokkal szemben szigorúan meghatározott kritériumokkal is. A Superior tételek a Classicus Egri vörösboroktól mélyebb, a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő borok, amelyek fajtabor esetében a fajtára jellemző színmélységekkel, színárnyalatokkal rendelkeznek. Az illatai, ízei, lekerekedett savai, tannintartalma, a házasított borok esetében a fajták házasítási arányától függ. Kifejezetten érlelt aromákkal, Bársonyos ízzel, testességgel rendelkező borok, amelyek gyümölcs (meggy, málna, dió, ribizli stb.) és fűszeres (fahéj, vanília, csokoládé, dohány stb.) aromákkal bírnak a száraztól az édes kategóriáig. Fontos, hogy a szőlőcefrét héjon kell erjeszteni, a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető, 20 mustfok felett lehet szüretelni és legfeljebb 80q/ hektár a megengedett termésmennyiség.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.