A sárgarépa a gyökérzöldségek családjába tartozik hasonlóan a zellerhez,
a petrezselyem gyökérhez, a retekhez és a fekete gyökérhez. Származását tekintve Nyugat-Ázsiából származik és eredetileg vadon termő növény volt, melyet az évek során nemesítettek, hogy jobban fogyasztható, kevésbé fás és édeskés ízű legyen.
A sárgarépa, felépítését tekintve 88% vizet, 7 % cukrot, 1 % fehérét, 1 % rostot 1 % hamut és 0,2 % zsírt tartalmaz. Legfontosabb biológiai hatóanyaga a bétakarotin, (persze kisebb mennyiségben másfajta karotinokat is tartalmaz) jellegzetes narancssárga színét is ennek köszönheti. Az emberi szervezet a karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából. A túlzott A-vitamin hiány hajhullást, bőrszárazságot és farkasvakságot eredményezhet. Fontos élettani hatásai közé sorolható még, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését, csökkenti a koleszterin szintet és erősíti az immunrendszert.
A sárgarépa, azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet ajánlatosabb főzve fogyasztani, mint nyersen, ugyanis így nagyobb mennyiségű bétakarotinhoz tudjuk juttatni a szervezetünket, mivel ezek vastag sejtfalak közé vannak zárva, így nyersen sokkal nehezebben szabadulnak fel. A kisbabáknak kimondottan ajánlott sárgarépa pürét adni, mert jó hatással van az emésztésre illetve megakadályozza a puffadást és a székrekedést.
Ha úgy döntünk, hogy otthon szeretnénk sárgarépát termeszteni, akkor arra érdemes figyelni, hogy a napos, félárnyékos helyeket, a homokos-vályogos talajt kedveli és magja március közepétől vethető.
Egy kis érdekesség gyanánt, még annyit, hogy a sárgarépának a legelterjedtebb, narancssárga változata mellett, még rengeteg fajtája létezik: fehér, citromsárga, lila és piros, melyek ízükben és tápanyag tartalmukban majdnem teljes mértékben megegyeznek, viszont a színükért a különböző színanyagok dominanciája a felelős.
Chilis-lime-os sárgarépa gazpacho, pirított garnélával
Hozzávalók 4 fő-re:
Elkészítés:
A pumpernickelt tördeljük nagyobb darabokra, majd áztassuk be körülbelül fél órára bő vízbe, hogy jól megszívja magát. A sárgarépát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, sózzuk be és hagyjuk állni minimum 2 órát. Az uborkát pucoljuk meg, és vágjuk karikákra.
A répát a levével együtt, az uborkát, 250 ml vizet, a beáztatott, kinyomkodott pumpernickelt, a gyömbért, a chilit, a koriandert és az olíva olajat tegyük a turmixgépbe és a legnagyobb fokozaton mixeljük minimum 2 percig. Ízesítsük citrom lével és héjjal, frissen őrölt borssal és sóval. Az így elkészült levesünket, tálalásig tartsuk hűtőben.
A megtisztított garnélákat forró vajon megpirítjuk. Sóval, borssal és szeletelt fokhagymával ízesítjük. Amikor külsőleg már megpirultak, de a közepük még nyers, öntsük fel a fehérborral, párologtassuk el az alkohol tartalmát és adjunk hozzá jéghideg vajat melytől krémes állagú lesz. Friss petrezselyemmel megszórva, a hideg levesünk tetejére halmozva tálaljuk.