Azt már bizonyára sokan tudjátok, hogy túl vagyok életem első profi versenyén. Kisebbek persze már eddig is voltak, de most nem vidéki bográcsozásról, vagy tévés bohóckodásról van szó, hanem a Chaine des Rottiseurs baráti asztaltársaság idei ifjúsági versenyéről. A verseny lényege, hogy ismeretlen alapanyagokból 3 óra leforgása alatt profi 3 fogásos menüt kell készíteni 4 fő-re tálalva. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó versenyen vagyok túl, és rengeteget fejlődtem és tanultam ezáltal is. A 3. hely pedig így elsőre szerintem elég szép eredmény.
A 3 fogásom közül szerintem messzemenően a desszertem sikerült a legjobban. Rengetegen dicsérték, és kérték a receptet, ezért gondoltam, hogy most megosztom ezt veletek.
Vanília parfé, lime-os streuzel, friss és aszalt gyümölcsök, bazsalikomos eper gél
A vanília parféhoz 4 tojás sárgáját, 15 dkg porcukrot, 2 rúd vanília kikapart magját 1 citrom és 1 narancs lereszelt héjával egy habüstbe tesszük, vízgőz felett kihabosítjuk, majd jégágyon szoba hőmérsékletűre hűtjük. 5 dl habtejszínt kemény habbá verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáskrémhez. Félgömb alakú szilikonformákba töltjük és a fagyasztóba tesszük.
Az aszaláshoz én áfonyát választottam, de ezzel a technikával szinte az összes bogyós gyümölcs elkészíthető. 0,25 dkg áfonyát megmosunk, teljesen leszárítjuk, félbevágjuk, megszórjuk 0,025 dkg kristálycukorral, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a vágott felükkel felfelé, és 90 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 órán keresztül szárítjuk.
A lime-os streuzelhez lisztet, porcukort, és vajat 1-1-1 (pl.: 0,25 liszt, 0,25 vaj és 0,25 porcukor) arányban összegyűrünk, csipet sóval és reszelt lime héjjal ízesítjük. A tésztánkat golyóvá gyúrjuk és lefagyasztjuk. A teljesen megfagyott tésztánkat nagy lyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és 165 fokos sütőben 8-10 percig sütjük.
0,5 kg epret megmosunk, feldarabolunk és 0,2 kg cukorral felfőzünk. Ha elfőtte a levét akkor lehűtjük, botmixerrel pépesítjük és ízlés szerint bazsalikomot adunk hozzá.
Tálalásnál ehető virágokkal, csírákkal és friss gyümölcsökkel díszítjük.
Forrás: http://akreativsef.blog.hu