Annak ellenére, hogy a rizs az egyik legegészségesebb gabonaféle, ételmérgezést is okozhat a National Health Service szerint. A problémát nem maga az újramelegítés okozhatja, hanem az, ahogyan a kifőzött köretet tároltuk.
A rizsszemek gyakran tartalmaznak Bacillus cereus spórákat a kutatók szerint, melyek képesek túlélni a rizs főzését, és melyek ételmérgezést is okozhatnak. Amennyiben a főtt rizs hosszabb ideig szobahőmérsékleten marad, a baktériumok szaporodni kezdenek. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, a köretet a lehető leghamarabb hűtsük le, ha tudjuk, hogy ismételten fel szeretnénk majd melegíteni.
A kutatók úgy vélik, hogy főzést követően egy órán belül be kell tennünk az élelmiszert a hűtőbe, majd azt 24 órán belül meg kell ennünk. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálatok szerint már nem biztonságos a fogyasztása.
Kapcsolódó cikkünk: Így kerülje el az ételmérgezést a legnagyobb hőségben is