© 2018 Foodyny.

szilvaspite

Egy igazi téli csemege, a hideg téli napokra. Így egyszerűbb elviselni a hideget és könnyebben kibírjuk tavaszig.

Tészta:

  • 250 g liszt
  • 2 db tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 160 g margarin
  • só, cukor

A lisztet, sót és a cukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat és a margarint. Egészen addig dolgozzuk el a tésztát, míg össze nem áll. Majd folpackba csomagolva hagyjuk pihenni kb.2 órán keresztül a hűtőben.

Töltelék:

  • 900 g szilva
  • 100 g barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliás kivonat
  • 30 g liszt
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál kardamon
  • csipet só

A sütőt melegítsük el 200 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a félbe vágott szilvákat, a cukrot, a vaníliás kivonatot, a lisztet, a fahéjat, a kardamont és a sót.
A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra és vágjunk egy kicsivel nagyobb kör formát, mint a pite formánk, majd helyezzük el a pite serpenyőben. Tegyük a szilvás tölteléket a tésztára.

Vágjunk szintén a maradék tésztából egy felső réteget és ezt helyezzük a töltelék tetejére.
Majd a pitét tegyük a hűtőbe kb. 15 percre, vagy mélyhűtőbe rövidebb időre. Fontos, hogy a tészta egy kicsit megkeményedjen.

Sütés előtt a tetejét kenjük meg 1 tojássárgával és szórjuk meg egy kis barna cukorral.

Süssük 45 - 55 percig, amíg aranybarna nem lesz. Miután teljesen kihűlt utána szeletelhető.

Forrás: http://boldogsagakonyhaban.blog.hu

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.