© 2018 Foodyny.

Évente több ezer ember kerül kórházba ételmérgezés miatt. A kellemetlen tünetekkel járó betegség rendkívül veszélyes lehet, főleg gyermekek és idősek esetében súlyos szövődményeket okozhat, a kiszáradás pedig mindenki számára kockázatokkal jár. Az innovatív FOODsniffer e-orr azonban lehetővé teszi a felhasználók számára a sertéshús, a baromfi és a halak minőségének, frissességének meghatározását, így jelentősen csökken az élelmiszermérgezés kockázata.

peres1

Okos orr – így is hívhatjuk azt az új készüléket, amely képes megállapítani a feldolgozásra váró élelmiszerek frissességét. Nincs többé szükség arra, hogy szaglásszuk a csirkemellet, az eszközzel pofonegyszerűen tudjuk ellenőrizni, hogy biztonságosan fogyasztható-e. A húson keletkező mérgező vegyületek többsége szagtalan, de az e-orr ezeket is észleli. 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikai adatai szerint az iparosodott országokban évente minden harmadik ember számára okozhat kellemetlen napokat, heteket az ételmérgezés. Augustas Alesiunas, a FOODsniffer kifejlesztője maga is tapasztalta ennek negatív hatásait, s elmondása szerint ekkor határozta el, hogy létrehozza azt az eszközt, amely segít neki és a családjának az élelmiszerek frissességének és minőségének ellenőrzésében. A világ első "elektronikás orra" egyedülálló eszköz egy mobilalkalmazással párosítva, amellyel nemcsak azt lehet megállapítani egy-egy élelmiszerről, hogy friss-e, hanem azt is, hogy biztonságosan fogyasztható-e vagy fennáll esetleg az ételmérgezés lehetősége. Még a húsok megvásárlása előtt is használhatjuk, de a hűtőben tároltakról is meg tudja állapítani, hogy biztonságosan fogyaszthatók-e.

peres2

A sertés, a marha, a baromfi és a hal felületén több mint száz különböző illékony szerves vegyület található, melyek egy része úgymond frissességi mutatóként is használható. Az okos orr négyféle érzékelővel rendelkezik: szenzorai mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, az ammóniát és az előbb említett illékony szerves vegyületeket. A készülék használata rendkívül egyszerű: az élelmiszer felé kell irányítani az eszközt, és egy gomb megnyomását követően az adatok máris megjelennek az okostelefonon vagy táblagépen. 

peres3

A kütyü hazai forgalmazásban még nem kapható, interneten azonban megrendelhető 120 dollártól, vagyis körülbelül 30 ezer forinttól.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.