hab1.png

hab2.png

Volt otthon egy adag linzertésztám és egy kevés fagyasztott áfonyám még nyárról. Valahogy így kezdődött ennek a sütinek a története. Aztán persze jött még egy kis internetes kutakodás, ötletgyűjtés és végül két eddigi receptemet (sültszilva tart, citromtart) összegyúrva meg is született ez a sütemény. Imádom a tojáshabos süteményeket főleg azért, mert legálisan tüzeskedhetek a szakácsfáklyával a konyhában, persze akinek nincsen szakácsfáklyája az a sütőben is rápiríthat a habsipkákra. 

Hozzávalók (1 nagy, 4 kisebb vagy 6-8 db mini tart formához):

Linzertészta:

  • 167 g liszt
  • 21 g mandulaliszt (darált mandula)
  • 62.5 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 2 g só
  • 36.5 g tojás (kb. egy db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki, lehet kerekíteni :))

Mandulás krém: 

  • 125 g mandulaliszt (darált mandula)
  • 125 g porcukor
  • 125 g vaj
  • 87 g tojás (2 kisebb tojás)

Meringue: 

  • 2 db tojásfehérje
  • 180 g kristálycukor
  • 2 evőkanál víz

Egyéb:

  • 4 marék fagyasztott áfonya kiengedve és megtörölgetve

hab3.png

hab4.png

Elkészítés: 

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár másodpercig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. (Tipp: előző nap is elkészíthetjük a tésztát, mert minél hidegebb annál könnyebb vele dolgozni)

2. Előkészítek 4 db tart formát. A tésztát pár perccel a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből. A formákat kivajazom. Lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom és kiszaggattok 4 db a formánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. A linzerköröcskéket belehelyezem a formába, az kosárkák hullámos oldalához egy kisebb tésztagolyóval egyengetem a tésztát. A forma peremét éles késsel körbevágom, hogy eltávolítsam a kilógó részeket. A formákat hűtőbe teszem, amíg elkészülök a mandulakrémmel. 

3. A mandulakrémhez a mandulát, a porcukrot és a vajat robotgéppel addig keverem, amíg a vaj morzsás állagú lesz. Ekkor hozzáteszem a tojást is és pár másodperc alatt kikeverem a géppel a krémet. A krémet hűtőbe rakom a felhasználásig. 

4. Jöhet az összeállítás. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kosárkákat 5 percre a mélyhűtőbe teszem. Először pár kanálnyi mandulás krémet kenek a kosárkák aljára, majd alaposan megszórom áfonyával a tetejüket. Az én négy darab kisebb méretű kosárkám 35 perc alatt sült meg a sütőben, addig kell sütni őket, amíg a tetejük szép aranybarna nem lesz. A sütőből kivéve rácson hagyom hűlni őket, majd óvatosan leemelem róluk a formát. 

5. A tojáshabhoz a cukrot és a vizet kimérem egy kisebb lábosba. Maximumra kapcsolom a cukros víz alatt a lángot, maghőmérőt állítok bele, felforralom és tovább főzöm, amíg el nem éri a 120 fokot. Mindeközben (ez fontos) a tojásfehérjét a kézi habverő legmagasabb fokozatán alaposan felverem, majd továbbra is folyamatosan járatva a gépet apránként hozzáadom a forró cukorszirupot. Addig verem, amíg kb 40 fokosra nem hűl a tojáshab. Ekkor habzsákba kanalazom és tetszőlegesen kidíszítem vele a kosárkák tetejét. 

6.  120 fokra előmelegített sütőbe tolom a kész kosárkákat 11 percre. Az utolsó két percben átkapcsolom a sütőt légkeveréses üzemmódba. A sütőből kivéve lángszóró pisztollyal egy kicsit megkaramellizálom a tojáshabot. (Én most kihagytam a sütős szárítást, egyből a lángszóró pisztolyt vettem elő, a végeredmény egy kevésbé roppanós kérgű tojáshab)

hab5.png

hab6.png

 

Forrás: http://csokoladereformer.blogspot.hu

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.