© 2018 Foodyny.

gr1.png

gr2.png

Én most egy finom gránátalmás macaront hoztam nektek, használjátok ki amíg lehet gránátalmát kapni. 

Hozzávalók (15 db-hoz):

A macaronokhoz: 

  • 48 g porcukor
  • 48 g mandulaliszt (alaposan átszitált darált mandula)
  • gél állagú ételfesték
  • 17 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (kb 1 tojásfehérje fele) 
  • 48 g kristálycukor
  • 12 g víz
  • 17 g szobahőmérsékletű tojásfehérje + egy csapott kk tojásfehérje por vagy cream of tartar (opcionális) 

A töltelékhez:

  • 70 g étcsokoládé
  • 70 g felére beforralt gránátalmalé (kb 150 g frissen facsart léből)
  • 1 tk méz
  • 2 tk g puha vaj 

gr3.png

gr4.png

Elkészítés:

1. Először is előkészítem a hozzávalókat. A mandulát és a porcukrot robotgépben pár másodperc alatt összedolgozom. Többször átszitálom egy nagyobb fém tálba. Egy kisebb fém tálba kimérem a 17 g tojásfehérjét és a tojásfehérjeport vagy a cream of tartart, egy kis pohárba a másik 17 g tojásfehérjét, mindkettőt félreteszem. Egy kis lábosba, gyorsforralóba kimérek 48 g cukrot és 12 g vizet.

2. A cukrot a vízzel a tűzhely közepes fokozatán összemelegítem, amíg a cukor elolvad, közben folyamatosan kevergetem. Ezután feljebb veszem a hőmérsékletet a maximumra és felforralom a cukorszirupot. Amikor eléri a 110 fokot elkezdem felverni közepes fokozaton a 17 g tojásfehérjét. 120 fokig melegítem a cukorszirupot, ekkor gyorsan leveszem a tűzről és vékony sugárban a tojásfehérjéhez keverem (félreértés ne essék, a tojásfehérjét kézi mixerrel keverem közben). Addig verem a tojásfehérjét, amíg kb 40 fokosra nem hűl.

3. A 17 g tojásfehérjét  habkártyával belekeverem a mandulás porcukorba, jól el kell dolgozni. Hozzákeverem a piros színű ételfestéket. A tojáshab 1/3-át hozzákeverem szilikon spatulával a macaron-alaphoz.. Végül a maradék tojásfehérje habot is belekeverem a tésztába. Fontos, hogy nem szabad túlkeverni a tésztát. Persze az sem jó, ha nincs eléggé kikeverve. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha a spatulát felemelve a lefolyó massza szépen lassan beleolvad a tálban maradt masszába. A műveletet megismétlem a második adag tésztával is.

4. Egy alumínium sütőtepsit megfordítok és ráhelyezek egy sütőpapírt. A masszát sima csöves habzsákba töltöm, a sütőpapírra kis gömböcskéket nyomok belőle (a habzsákot egyenesen, függőlegesen tartom). Picit csúcsos lesz a tészta, de ha jól kevertük ki, akkor ez pár másodperc alatt el fog tűnni. Ezután a tepsit pár határozott mozdulattal a munkapulthoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak.

5. A macaronokat fél-egy órát pihentetem száraz helyen, amíg a tetejük megbőrösödik. A sütőt és 170 -180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés) (nekem ekkor a hőmérő szerint 150-160 fokos a sütőm, kicsit csalóka). A macaronokat 8-9 percig sütöm, majd letakarom őket alufóliával, hogy ne égjenek meg és még 4-5 percig szárítom a makikat. Összesen tehát 14-15 percig sütöm őket a mérettől függően.

6. A kész macaronokat teljesen kihűtöm, majd leemelem őket a sütőpapírról (könnyen le kell jönniük). A díszítéshez az ételfestéket egy kevéske alkohollal összekeverem és egy ecset segítségével csíkot húzok a makik tetejére, az alkohol pár másodperc alatt el fog illanni. 

7. A ganachehoz a gránátalma levet a mézzel megmelegítem, és az olvasztott csokikhoz öntöm. Szép simára keverem. A puha vajat csak a legvégén dolgozom bele a ganache-ba.  30 percet hagyom állni a munkapulton.

8. Jöhet az összeállítás. Az időközben habzsákból nyomható állagúra dermedt ganachet habzsákba kanalazom és egy kisebb kupacot nyomok belőle a macaronok aljára, majd egy másik macaront finoman rányomok a töltelékre.

gr5.png

gr6.png

 

Forrás: http://csokoladereformer.blogspot.hu 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.