© 2018 Foodyny.

A kenyérfélék tápláló és olcsó élelmiszerek, és igenis van helyük az egészséges táplálkozásban! Nem véletlenül létezik számos híres idézet és közmondás erről a nagyszerű táplálékról. A búzamezők ajándékán számtalan generáció cseperedett fel, kultúrák virágoztak, és birodalmak jöttek létre. Lássunk 5 érdekességet eme szerény és mégis nagyszerű táplálékról.

1. A kenyér nem csak szénhidrát

felelkeny1.jpg

“Kenyér = szénhidrát.” A legtöbbünknek ez ugrik be róla először, pedig a kenyérben – legyen akár klasszikus fehér, teljes kiőrlésű vagy akár rozs – jelentősebb mennyiségű fehérje is található, elég csak a gluténre gondolni. Ha valaki nem érzékeny rá, a glutén nem okoz egészségügyi problémát, hanem hasznos tápanyagforrás. Ha a napi étrendedbe beiktatsz 2 db közepes szelet kenyeret (4,5–5 dkg/szelet), akkor a kenyér típusától függően 8–10 gramm fehérjét is elfogyasztasz 35–45 gramm szénhidrát mellett. Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete nagyjából 40–80 gramm között mozog, így a kenyér fehérjetartalma is sokat nyom a latban.

Egyébként a búza fehérjéiben, így a kenyérben is, kis mértékben az összes esszenciális aminosav is megtalálható. Búzafehérjéből úgynevezett vitális glutint, “szejtánt” állítanak elő, ami kiváló húspótló, nagyszerűen beilleszthető például a vega/vegán étrendbe.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.