A sült gesztenye a téli időszak egyik meghatározó eledele. Nagyon egészséges, tápláló, és tessék csak elképzelni, már a rómaiak termesztették! A magjából lisztet őröltek, és elterjedt volt a gesztenyekása is. Hazánkban már a XIII. században honos volt. Előnye, hogy nagyon hosszú életű fa, elélhet akár 1000 évig is.
Amellett, hogy tápláló, a jótékony hatásai hosszan sorolhatók. Szénhidráttartalmának köszönhetően remek energiaforrás a szervezet számára, jó a rosttartalma, ezért az emésztést is elősegíti. Magas a C-vitamin tartalma, és vörösvérsejtképző hatása is van. Sok kálium, magnézium, és B-komplex vitamin található benne. Rendkívül fontos, hogy a gesztenye nem tartalmaz glutént, ezért a gluténmentes étkezés egyik alapja.
Jellemzően sült gesztenyeként, vagy pürének elkészítve fogyasztjuk, amúgy nyersen is ehető. Itt kell megjegyezni: a vadgesztenye mérgező!
Érdekessége még, hogy a népi gyógyításban is alkalmazták: a leveléből főzött teát köhögés ellen, szárított termését görcsoldónak, a kérgéből készült port pedig vérzéscsillapítónak használták.
Házilag is készíthetünk sült gesztenyét, de érdemes odafigyelni pár dologra. Érdemes kiválogatni a puhábbnak tűnő darabokat, majd alaposan meg kell mosni. Ezután egy éles késsel – ha lehet recéssel – néhány csíkot vágjuk rá, és 35-40 percig áztassuk vízben. Ez fontos momentum:amelyik feljön a víz tetejére, azt ki kell dobni, mert valószínűleg kukacos.Ha némileg megszívja magát vízzel, akkor sütés közben nem fog gyorsan kiszáradni, nem is fog túlzottan megkeményedni, így ideális ideig és egyenletesen tudjuk sütni, ráadásul könnyebb lesz a héjából kibontani. A sütésnél ügyeljünk, hogy előmelegített sütőbe helyezzük, 200-250 fokra állítsuk be, és a tepsiben próbáljuk minél egyenletesebben elhelyezni a szemeket. A sütési idő általában 20-25 perc, de nem kell pánikba esni, ha azt tapasztaljuk, egy-egy szem kicsit sötétebb vagy égettebb. Vizsgáljuk át a teljes tepsi tartalmát! Nagyanyáink sütés közben is néha megpermetezték vízzel, ami talán akkor ajánlott, ha túl magas a hőmérséklet. Amúgy érzésre megy a játék. Amint kész van, érdemes leteríteni egy konyharuhával, és pihentetni 10-15 percig. De nehogy ott ragadjon valaki a tv előtt, vagy elfeledkezzen róla! Még melegen érdemes megpucolni, máskülönben macerás lesz.
Jó falatozást!
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Ezt edd januárban!