Hazánkban a Karácsony elmaradhatatlan kelléke a ponty. Többnyire halászlé és rántott hal kerül az ünnepi asztalra.
Az első dilemma, hogy milyen formában vásároljuk meg. Szeletben, egyben, vagy élő halként. A legtöbben, bármennyire is macerás, egészben vásárolják meg az erre a célra felhizlalt példányokat, és kezdődhet a harc a ponty feldolgozásával.
Sok-sok büszke férfinak tört már bele a bicskája a halbontásba, mert nem olyan egyszerű, mint ahogy a különböző oktatóműsorokban látni. Először lepikkelyezzük – ha előtte forró vízbe mártjuk vagy kicsit megsózzuk, könnyebben lejön a nyálka –, majd egy vékony, éles késsel felvágjuk a hasát, ügyelve arra, hogy ne mélyen hatoljunk a hasüregbe, hogy ne sértsük meg az epét. A kezünkkel a hal farkánál benyúlunk a hasüregbe, összezárt újakkal, míg el nem érjük a gerincet, és lassú, de erős mozdulatokkal kiszedjük a belsőségeket. Próbáljuk meg úgy, hogy mindent egyben fordítsunk ki, ne darabonként szedegessük. A belsőségeket szétszedjük, a felhasználható részeket (ikra, máj) lemossuk, és félretesszük.
Következő lépésként fejezzük le a halat. A legegyszerűbb, ha az oldalúszó mellett metszünk bele mindkét oldalon, ahol még könnyen csúszik a kés, és utána erőteljes mozdulattal fejezzük be a fejrész eltávolítását. A fejet félretesszük, és a halunkat jó alaposan lemossuk. Aki akarja, a farok részt is levághatja. Ezután jöhet a szeletelés. A klasszikus patkóforma elérése a cél: óvatosan, egy vonalban a hasrésznél, jobbról, balról bemetszünk, ügyelve hogy egyforma legyen, majd a gerincnél erőteljesebben vágjuk le a szeletet. Figyelni kell arra, hogy ne nyaszatoljuk, hanem egy mozdulattal vágjuk, mert akkor lesz szép a szelet. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy a halunk. Jó tanács: ha a halat nem kézzel, hanem konyharuhával fogjuk meg, nem fogelcsúszkálni.
Most a fejrész következik. Leginkább levesbe szokás beletenni. Amire nagyon kell ügyelni, az a keserű csont, amely a hal fejének középtájékán helyezkedik el. Ha belefőzzük a levesbe, keserű élményben lesz részünk. A kopoltyúfedél alá nyúlva kivágjuk az élénkpiros szűrőket, majd vágjuk ketté a fejet. Ekkor már láthatjuk a keserűcsontot is, amit kivágunk belőle. Kiszedjük a szemet és a kopoltyút, majd alaposan megmossuk a fejet. Ha mindezzel megvagyunk, és az alkatrészek rendelkezésre állnak, a halunk konyhakész. Indulhat a sütés, főzés!
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Jövőre olcsóbb lesz a hal