© 2022 Foodyny.

Minden évben megrendezik az Alaszkai Állami Vásárt, ez a környék hagyományos nyárbúcsúztatója. A Palmer településen felállított sátrakat nem csak azért érdemes meglátogatni, mert számtalan helyi finomságot kóstolhat az ember – főleg lazacot, amelyből ott annyi van, mint égen a csillag –, hanem azért is, mert igazi szörnyetegekkel is találkozhat. Nem, nem valami szőrös, Jeti-szerű élőlényekre kell gondolni, hanem zöldségekre. Hétköznapi zöldségekre, amelyekkel – a megítélésünk szerint – valami mégsem stimmel...

62,5 kilós káposzta, 29 kilós sárgadinnye, 15,8 kilós brokkoli és 666 kilós (!) tök. Nos, ők azok. A gigantikus óriások, amelyek természetes környezetükben csak itt, Észak-Amerika legfelsőbb csücskében nőnek ilyen hatalmasra.

Joggal merül fel a kérdés: miért nőnek ekkorára a zöldségek Alaszkában?
A nap miatt.

Az alaszkai nyár jellemzően nagyon rövid, átlagosan összesen 105 napos. Összehasonlításképpen Kaliforniában közel háromszáz napig tart. Azonban az alaszkai nyár nagyon különleges: mivel az északi pólus közelében van, szó szerint állandóan süt a nap. A „legsötétebb órák” is olyanok, mint nálunk egy gyönyörű naplemente, éjfélkor is nappali világosság uralkodik. A napi 19 órás napsütés pedig megteszi hatását, elképesztő tempóban növekednek a növények. Van olyan tök, amely naponta tíz(!) kilót hízik. A szakemberek egyébként ezt fotoszintetikus lökésnek hívják.

Fontos megjegyezni, hogy az ekkorára nőtt zöldségek íze nem feltétlenül kellemes, a gyors növekedés miatt vesztenek az élvezeti értékükből. A látványuk viszont lenyűgöző, és néha a szemével is képes jóllakni az ember.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Emu tojás a hosszú élet titka

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.