Ha az ember olyan drasztikus életmódváltásra adja a fejét, hogy húsevőből vegánná váljon, a kezdeti félelmeket egy idő után felváltja a megszokott ízek iránti vágy. Pedig az alapanyagok okos megválasztásával mindent elkészíthetünk, amit csak szeretnénk. Például karácsony közeledtével a klasszikus mákos gubát is vaníliasodóval.
Szerezzünk be öt-hat darab tejmentes, tojásmentes kiflit vagy készítsük el magunk. Ha egy kicsit megszikkadt, tökéletessé válik arra, hogy mákos gubaként szülessen újjá.
Karikázzuk fel a kifliket, daráljuk le a mákot édesítőszerrel, majd tegyük félre. Melegítsünk fel 7,5 deciliter mandulatejet, adjunk hozzá egy kevés édesítőszert és vaníliás édesítőszert. Egy hőálló tálat növényi margarinnal kenjünk ki, majd sorakoztassuk az aljára a kiflikarikákat. Locsoljuk meg egy kevés tejjel, szórjuk meg mákkal, majd jöhetnek a következő rétegek. Ezt ismételjük mindaddig, amíg minden alapanyagunk el nem fogy. Toljuk be az előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 perc alatt süssük készre, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Amíg a mákos gubánk a sütőben sül, készítsük el a hamis vaníliasodót is! Tojás nélkül készítjük, így a hagyományostól eltérő módszerhez egy kis csaláshoz kell folyamodnunk. Szerezzünk be egy zacskó tejmentes vaníliás pudingport, de ne az azon olvasható tej-pudingpor arányban készítsük el. Fél zacskó pudingporhoz nagyjából négy deci növényi tejre lesz szükségünk, így, bár folyós marad, kellő sűrűségű lesz a sodó.
Tálaláskor egy tányérba szedjünk a mákos gubából, és öntsük köré a sodónkat. Hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Mindenmentes mákos bejgli