© 2018 Foodyny.

toltottkaposzta

Karácsonykor a vidéki asztalokra előszeretettel kerül töltött káposzta. Ez számtalan módon készülhet, de az biztos, hogy két változat, a szabolcsi és az erdélyi recept a legnépszerűbb. Hogy mi a különbség a két étel között? Máris kiderül!

1. A káposzta
A szabolcsi töltött káposztát egy fej édes káposztából kell elkészíteni, azt szedik leveleire és töltik meg a rizses darált húsos masszával. Az erdélyi változat ezzel szemben savanyított káposztalevéllel és aprított savanyú káposztával készül.

2. A paradicsom
A szabolcsi étel elengedhetetlen hozzávalója a paradicsompüré vagy paradicsomlé, amellyel meglocsolják a megtöltött káposztaleveleket. Ezt követően öntik fel annyi vízzel, hogy jól ellepje a falatokat, hogy aztán elkezdjék hosszú ideig főzni. Az erdélyieknek eszük ágában sincs paradicsomot tenni az ételükbe, sőt, egyenesen úgy vélik, elrontja az ízét. Ezzel szemben egy üveg jó fehérborral zúdítják nyakon a még nyers töltött káposztákat, hogy aztán lassú lángon 3-4 óra alatt tökéletesre főzzék.

3. A fűszerezés
A szabolcsi változat són, borson, pirospaprikán kívül nem lát más fűszert, ellenben Erdélyben gazdagon ízesítik a töltött káposztáikat. A fentieken túl gyakran tesznek bele kaprot és csombort is, ezzel adva igazán különleges ízt az ételnek.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.