© 2018 Foodyny.

Szilveszterkor virslit eszik az ország. Ezt egy német származású hentesnek, Johann Georg Lahnernek köszönhetjük, aki a feljegyzések szerint 1805. október 15-én készítette el az első bécsi frankfurtit.

johann georg lahner

A 18. században, 1772-ben, Ebermannstadt-ban született hentes, Johann Georg Lahner Frankfurtban tanulta ki szakmájának csínját-bínját. Úgy gondolta, a városban túlságosan szigorú céhes szabályok vonatkoztak volna rá, ezért némi indulótőkével a zsebében elhatározta, továbbáll, másik városban nyit hentesüzletet. Választása Bécsre esett, ami remek döntésnek bizonyult. Hamarosan bele is vágott a nagy tervébe, egy új termék kifejlesztésébe. Kétféle darált húst, marhát és disznót kevert össze, sózta, fűszerezte és egy kevés vizet is adott hozzá. Az így kapott krémes állagú masszát juhbélbe töltötte és megfüstölte, majd "Bécsi Frankfurti" névre keresztelte el.

Johann Georg Lahner virslije csakhamar bejárta az egész Monarchiát, úgy tudni, még az osztrák császár is előszeretettel fogyasztotta egy-egy korsó sör kíséretében. A hentesmester 1845-ös halálát követően fia vette át a boltot, aki mert nagyban gondolkodni, és egy egész húsfeldolgozó üzemet alapított. Innen pedig megállíthatatlanul robogott világhódító útjára a bécsi frankfurti, hogy most Szilveszterkor a mi asztalunkra is odakerülhessen.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.