Kifogyhatatlan a magyar népi hiedelmek tárháza, ha az újévi babonákról van szó. Nem mindegy, hogy mit eszünk, mit iszunk, mit sütünk, sőt, még az sem, hogy férfi vagy nő lép be elsőként a lakásunkba. Egy csokorba gyűjtöttük azt a három finomságot, amelyet mindenképpen készítsünk el az év utolsó napján, hogy jövőre ne legyen gondunk az anyagiakra.
1. Szerencsepogácsa
Szilveszter délutánján gyúrjuk egy adag pogácsatésztát, szaggassuk ki és az egyik darabba rejtsünk egy kis pénzérmét. Miután kisült, kínáljuk körbe a családot, vagy a vendégeinket. A babona szerint, aki megtalálja, annak gazdagságban és bőségben telik majd az új éve. Fontos azonban, hogy a pogácsáknak el kell fogyniuk még mielőtt éjfélt üt az óra, ellenkező esetben ugyanis minden a visszájára fordulhat.
2. Rétes
A túrós, meggyes, mákos rétes nem csak elképesztően finom, hanem népszerű újévi desszert is. Nem véletlenül. A népi hiedelem szerint minél hosszabb a rétes tészta, annál hosszabb lesz az életünk is, ráadásul egyes tájegységek babonája szerint minél többet eszünk belőle, annál több papírpénzünk lesz az új évben. Mások úgy vélik: minél gazdagabban töltjük édes töltelékkel, annál boldogabbak leszünk a következő évben.
3. Kenyér
Ha biztosra akarunk menni, és azt szeretnénk, hogy mindenképpen legyen étel az asztalunkon jövőre is, süssünk kenyeret! A babona szerint a friss cipót a ház urának kell megszegnie, ezzel garantálva, hogy mindig lesz mit ennie a családjának.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: A virslivásárlás öt aranyszabálya